c S
Dnevne novosti

EU: 2014. pogreškom potrošeno šest milijardi eura

11.11.2015 07:05 BRUXELLES, 10.  studenoga 2015. (Hina/dpa), Europska unija prošle je godine na neispravan način potrošila 6,4 milijarde eura, od čega su dvije petine troškova zemalja članica i europskih institucija učinjene pogreškom, priopćila je u utorak revizija.
"Nije riječ o prijevari, neučinkovitosti ili bacanju novca", priopćio je Europski revizorski sud. "Posrijedi je procjena količine novca koji nije smio biti isplaćen jer nije korišten u potpunom skladu s pravilima EU-a", naveo je sud. pojašnjavajući da većina grešaka potječe od pogrešne primjene ili nerazumijevanja često složenih pravila EU o trošenju sredstava, dok su samo 22 slučaja označena kao moguća prijevara i upućena službi EU za borbu protiv korupcije (OLAF).

Nepravilno je isplaćeno 4,4 posto proračuna EU-a za 2014. koji je iznosio 142,5 milijardi eura. Revizorski sud bi htio da se stopa pogreške smanji na dva posto. Revizorski sud je posebna nadzorna institucija Europske unije, nadležna za provjeru prihoda i rashoda svih tijela, ukoliko to nije isključeno nekim ustavotvornim dokumentom. Revizorski sud kontrolira ispravnost i zakonitost te regularnost svih transakcija, a sjedište mu je u Luksemburgu.