c S
Dnevne novosti

Lalovac fokusiran na proračun

13.11.2015 07:12 ZAGREB, 12. studenog 2015. (Hina), Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinara o utjecaju trenutne političke situacije na stabilnost državnih financija, kako je fokusiran samo na proračun.

Na pitanje novinara kako trenutna politička neizvjesnost može utjecati na stabilnost financija i gospodarstva te bi li zbog toga moglo biti problema, Lalovac je odgovorio da je najviše fokusiran na donošenje proračuna. "Mislim da će svakako biti zanimljivo donijeti novi proračun, to je ono na što sam ja najviše fokusiran", kazao je Lalovac u izjavi za medije ispred Banskih dvora. "Znam koji su pred nama novi izazovi, znam kakvo je trenutno stanje budžeta, da je u plusu, pozitivni su trendovi što se tiče posebno PDV-a i drugih priljeva. Ja sam samo fokusiran na proračun i nadam se da će ova Vlada nastaviti to raditi. Imamo mjere, nema eksperimenata nad hrvatskim građanima, mislim da se reforme u Hrvatskoj rade", istaknuo je. U pogledu rješavanja pitanja kredita u francima, ocijenio je da je riječ o velikoj reformi te dodao da je Vlada taj problem zatekla i riješila, rješavat će i druge teške probleme te da zbog toga zaslužuje povjerenje za nastavak rada. 

Dodao je kako ima još puno posla te da nije "za eksperimente, raznorazne devalvacije i slično". "Ja sam za to da radimo korak po korak, ozbiljno, studiozno, da razgovaramo, nisam za nikakve brze šok terapije. Doktrina šoka u Hrvatskoj ne bi uspjela. Nisam za takve ideje, imam drugu viziju. Ja sam za zakon o stambenom kreditiranju, za koji smo rekli da ćemo ga dalje razvijati, da ćemo pokušavati postupno s HNB-om razvijati kunsko tržište, odnosno da se krediti odobravaju u kunama. Ali ništa nekakvim šokovima koje će osjetiti hrvatski građani", kazao je. Na pitanje što misli o vladi nacionalnog jedinstva rekao je kako je to pitanje za druge te kako je njemu najbitniji proračun. "Pa ne znam, to ćete pitati druge, meni je najbitnji proračun", kazao je Lalovac.