c S
Dnevne novosti

SSSH neće dati potporu Vladi koja će smanjivati radnička prava

18.11.2015 07:38 ZAGREB, 17. studenoga 2015. (Hina), Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSSH) poručili su u utorak da svaka Vlada koja planira daljnje snižavanje radničkih prava neće imati njihovu podršku, ocijenivši kako su zahtjevi Mosta za reformama zasad nepoznanica, jer osim samog poziva na reforme u mnogim je područjima nemoguće nedvosmisleno utvrditi što i kako to misle provesti, a uopće se ne bave radnicima i njihovom kupovnom moći.d
U javno dostupnim dokumentima Mosta mogu se naći i međusobno pobijajući zahtjevi (primjerice, u odnosu na II. mirovinski stup), kao i ideje koje su rizične za makroekonomsku i socijalnu stabilnost zemlje (primjerice, smanjenje doprinosa) ili su u suprotnosti s pravnom stečevinom EU (u vezi monetarne politike, PDV po naplati za sve), upozorava u priopćenju SSSH. Iz tih dokumenata razvidno je da se Most uopće ne bavi radnicima, njihovim radnim uvjetima niti kupovnom moći. Ono što se u odnosu na radnike može pronaći posredno je i nalazi se u dijelovima o poduzetništvu i poslovnom okruženju, a traže "jednostavniju, efikasniju i fleksibilniju radnu regulativu“ i izmjene Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu. Zar opet, pitaju iz SSSH. Stoga, u vrijeme pregovara o tome kome će se Most prikloniti, SSSH drži nužnim podsjetiti na neke dijelove svoje predizborne platforme "Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi", koje su obje koalicije prihvatile, a razlikuju se od zahtjeva Mosta - suzbijanje zloupotrebe atipičnih oblika rada čija je direktna posljedica segmentacija tržišta rada i porast siromaštva među zaposlenima, unaprjeđenje provedbe postojećeg radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora u praksi, uključujući i konačno suzbijanje neisplate plaća, te zadržavanje postojeće razine doprinosa za I. mirovinski stup.

SSSH se također zalaže za reformu zdravstvenog sustava kojom bi se ojačalo javno zdravstvo, a protiv privatizacije sustava, stabilan i pravedan porezni sustav te jačanje socijalnog dijaloga, uključujući opredjeljenje za eventualne izmjene radno-socijalnog zakonodavstva socijalnim dijalogom.