c S
Dnevne novosti

VUKOVAR U koloni sjećanja 30 tisuća ljudi

19.11.2015 07:33 VUKOVAR, 18. studenoga (Hina), Više od 30.000 građana iz cijele Hrvatske i okolnih država, prema procjeni vukovarskih gradskih vlasti, prošlo je u srijedu u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prisjećajući se sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. te odavajući počast žrtvama.

Uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović te predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i Vlade Zorana Milanovića te ostale državne dužnosnike, u koloni sjećanja bili su domoljubi iz svih krajeva Hrvatske, koji su dostajanstveno i s pijetetom u hodnji odali počast vukovarskoj žrtvi. Pritom nije zabilježen niti jedan incindent, izuzev nekoliko sporadičnih zvižduka upućenih premijeru Milanoviću dok je napuštao memorijalno groblje nakon polaganja vijenaca. "Vukovar je zaslužio da se ovako dostojanstveno obilježi njegova tragedija, da se prisjetimo svih poginulih, nestalih i umrlih, da preživjeli prođu ovom kolonom sjećanja. Nadam se da je onima koji su protekle dvije godine organizirali sramotno obilježavanje vukovarske tragedije i koristili je u politikantske svrhe, danas žao. Ako im je stvarno žao, tada im je više od pola oprošteno", poručio je iz kolone sjećanja ministar branitelja, Vukovarac Predrag Matić. 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je kako vukovarske žrtve sve obvezuju da se borimo i stvorimo kvalitetnu Hrvatsku. "Nema tu podjela. Oni koji inzistiraju na podjelama ovdje nisu dobrodošli“, kazao je Karamarko i dodao da su u Vukovaru danas svi jedinstveni u osjećaju, ljubavi prema žrtvi i domovini. Uz premijera Milanovića u koloni sjećanja koračao je i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je služi zatvorsku kaznu, ali je dobio 27 dana slobodno da bude u Vukovaru na Dan sjećanja. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak upozorio je kako pravda još uvijek nije niti blizu zadovoljena u Vukovaru. "Na grad Vukovar palo je dva milijuna granata i nema kuće koja nema svoju žrtvu. Vukovar je morao biti još deset puta bolji nego što je danas", poručio je Rehak. 

Nakon što je posljednje dvije godine vukovarska kolona sjećanja bila podjeljena i ispolitizirana, ovogodišnja kolona bila je jedinstvena, ali su izaostale izjave novinarima predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Izjavu je novinarima odbio dati i čelnik Mosta Božo Petrov. Na gradskim ulicama primijetan je bio velik broj policajaca, jer su vukovarski policajci bili pojačani s kolegama iz drugih policijskih uprava. Za red se brinulo i 200 pripadnika redarske službe Grada Vukovara.