c S
Dnevne novosti

Grabar-Kitarović održala radni sastanak s Erdoganom

20.11.2015 07:10 ISTANBUL, 19. studenoga 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak radni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama Energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu.
Predsjednici su se složili da dvije zemlje imaju snažne i prijateljske odnose koje je dodatno učvrstilo savezništvo u NATO-u, a kao moguća područja jačanja suradnje istaknuli su gospodarstvo, promet, kulturu i turizam. Osvrnuvši se na konkretne projekte gospodarske suradnje, Grabar-Kitarović je predstavila Erdoganu inicijativu Jadran-Baltik-Crno more na koju se nastavlja i Turska. Razgovarali su i o sve naglašenijoj ulozi Turske u ostvarivanju europske energetske sigurnosti pri čemu su naznačeni i ključni hrvatski projekti. Predsjednica je ponovila da RH podupire približavanje Turske Europskoj uniji i rekla je da joj je spremna pomoći prenošenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa. Razgovarajući o procesu vizne liberalizacije između Europske unije i Turske, predsjednica Grabar-Kitarović potaknula je i pitanje ukidanja viza za hrvatske državljane. Dvoje predsjednika razgovaralo je i o stanju u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu su se osvrnuli na dosadašnju uspješnu suradnju Turske i Hrvatske. Predsjednica je posebno naglasila važnost euroatlantskog puta BiH kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda. Na kraju razgovora turski predsjednik je najavio da će uskoro doći u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj.

Predsjednica je sudjelovala u četvrtak u Istanbulu na godišnjem Energetskom i gospodarskom summitu Atlantskog vijeća. U svom govoru na otvaranju skupa, koji je bio zasjenjen prošlotjednim terorističkim napadima u Parizu, rekla je da se svijet, suočen s terorizmom i drugim prijetnjama, nalazi na prekretnici i da se više ne može pretvarati da su vremena mirna. Također je kazala da se ne može razgovarati o gospodarstvu i energetici bez bavljenja eskalirajućom sigurnosnom situacijom u svijetu i pritom je oštro osudila terorističke zločine i istaknula važnost zajedništva u borbi protiv terorizma.