c S
Dnevne novosti

Hrvatski inovatori u Bruxellesu osvojili četiri zlata

23.11.2015 07:15 ZAGREB, 22. studenoga 2015. (Hina), Na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu svih osam hrvatskih inovacija nagrađeno je medaljama, i to s četiri zlata, tri srebra i jednom broncom, priopćila je u nedjelju Udruga inovatara Hrvatske.
Na izložbi je u tri dana predstavljeno 300 inovacija iz 20 zemalja, a njih 30-ak posto dobilo je nagrade, čijom je dodjelom izložba jučer i zatvorena. Među stotinu članova međunarodnog stručnog ocjenjivačkog žirija bio je i hrvatski predstavnik Zoran Barišić, navodi Udruga inovatora koja je, uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore, organizirala sudjelovanje hrvatskih inovatora na izožbi u Bruxellesu. Zlatne medalje osvojile su inovacije - sustav za mjerenje brzine i registraciju događaja na pružnim vozilima tip IRAS19 Zvonimira Viduke i tvrtke Altpro iz Zagreba; Helloquent, specijalno kućište za mobitele Tomislava Juratovca iz tvrtke Pro Hepro iz Zagreba; ionizacijska tehnologija za spuštanje točke točenja sirove nafte i mazuta Antuna Drvara iz Pušćina i cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina Krešimira Komljenovića iz HEP-Proizvodnje. Inovacija Tomislava Juratovca dobila je i zlatnu medalju rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja i nagradu belgijskog ministarstva za promociju i obrazovanje mladih, dok je HEP-ova inovacija dobila i posebno priznanje organizatora izložbe. Srebrnu medalju dobio je sustav zbrinjavanja otpada Đure Horvata i tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca te inovacija Cool Vision by Bernarda Bernarde Cecelje i tvrtke Bernarda iz Pušćina i zaštitna kaciga CK-STIS Bože Bujanovića i Alojzija Šestana iz tvrtke Šestan – Busch iz Preloga. Inovacija tvrtke Bernarda dobila je i zlatnu medalju rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja. Brončanu medalju dobila je tvrtka PIP iz Pisarovine za Energypip. 

Udruga inovatora navodi da su na izložbi  tradicionalno dodijeljena  i odličja Vitezova inovatorstva za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inovativnog rada, a među odlikovanima je troje Hrvata - Petar Čovo sa Sveučilišta u Zadru, Mia Viduka iz tvrtke Altpro i Božo Bujanić iz tvrtke Šestan-Busch. Održani su i brojni bilateralni razgovori, a Udruga ističe njihov razgovor s poznatom međunarodnom konzultantskom kućom AREOPA održan na poticaj Ministarstva gospodarstva. Dogovoreno je, navode, da će AREOPA u suradnji s Udrugom krajem siječnja iduće godine u Zagrebu organizirati prezentaciju postojećih iskustava i europske prakse u procjeni intelektualnog kapitala, u svrhu bržeg i lakšeg financiranja inovativnih projekata. Prezentacija će biti namijenjena inovatorima, ali i predstavnicima nadležnih ministarstava i drugih institucija poput HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Zagrebu, poslovnih banaka, Zagrebačke burze te poslovnim anđelima i poduzetnicima, navodi udruga inovatora.. Hrvatski inovatori na izložbi su sudjelovali u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore proteklih tri dana na poznatoj Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015.