c S
Dnevne novosti

Ministarstvo zaštite okoliša: 17 milijuna kuna za znanstvene projekte o klimatskim promjenama

24.11.2015 07:25 ZAGREB, 23. studenoga 2015. (Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izvijestilo je da je osiguralo 17 milijuna kuna za znanstvene projekte o klimatskim promjenama kroz Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. godine.

Javni natječaj za dodjelu novca iz tog programa objavit će se u prosincu, a raspisat će ga Hrvatska zaklada za znanost, priopćilo je u ponedjeljak to ministarstvo. U povodu pokretanja tog programa, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je kako je siguran da hrvatska znanstvena zajednica ima kapaciteta, kvalitetnih znanstvenika, ideja i potrebnih resursa koje bi rado usmjerili na znanstveno-istraživačke projekte o klimatskim promjenama, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, a sada će imati na raspolaganju i potrebna financijska sredstva. Zmajlović je, kako se navodi u priopćenju, istaknuo kako su prvi put osigurali 17 milijuna kuna za financiranje projekata kroz koje će naši znanstvenici dolaziti do ideja kako povećati kvalitetu života građana, omogućiti još bolju zaštitu okoliša i adekvatno se boriti s posljedicama klimatskih promjena te sprječavati daljnje promjene. "Klimatske promjene postale su činjenica koju svi osjećamo u svakidašnjem životu. U Hrvatskoj smo u posljednjih nekoliko godina proživjeli katastrofalne poplave, suše i ledolome. Stoga je traženje učinkovitih mjera za borbu s posljedicama klimatskih promjena i sprječavanje daljnjih izazov na koji će naša znanstvena zajednica sigurno znati odgovoriti konkretnim i inovativnim rješenjima", poručio je Zmajlović.  

Izradu Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. koordiniralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. U izradi su sudjelovali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska zaklada za znanost i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na natječaj će se moći javiti visoka učilišta, javni znanstveni instituti i znanstveni instituti te druge pravne osobe koje obavljaju znanstvenu djelatnost. Program je odobrila Vlada na sjednici početkom studenoga. Ministarstvo zaštite okoliša ističe kako će se kroz taj program financirati projekti vrijedni od 500.000 kuna do dva milijuna kuna koji mogu trajati do dvije godine.

Novac je osiguran u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od prodaje emisijskih jedinica. Kriteriji za vrednovanje projektnih prijedloga temeljit će se na kompetitivnosti, inovativnosti te doprinosu predloženog istraživanja i mogućnosti primjene rezultata u javnome ili gospodarskom sektoru. Provedbom tog programa očekuju se izrade procjena učinaka posljedica klimatskih promjena na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, šumarstvo, vodne resurse i bioraznolikost. Tražit će se i prijedlozi inovacija za povećanje energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje štetnih emisija. Očekuju se i ideje kako bolje predvidjeti, prevenirati i ublažiti posljedice suša, poplava i šumskih požara zbog klimatskih promjena. Programom se okolišne politike smanjivanja emisija CO2 povezuju s razvojem 'zelenih' tehnologija preko znanstvenih projekata što je, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, praksa najrazvijenijih članica Europske unije.