c S
Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitarović u radnom posjetu Turkmenistanu

14.12.2015 07:10 AŠGABAT, 12. prosinca 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnom posjetu Turkmenistanu gdje se u Ašgabatu sastala s predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovim, priopćeno je iz ureda predsjednice.

Tijekom sastanka bilo je riječi o dobrim bilateralnim odnosima Hrvatske i Turkmenistana te važnosti produbljivanja suradnje u svim područjima od zajedničkog interesa, posebice u području gospodarstva gdje postoje iznimne mogućnosti. U tom smislu je bilo riječi i o konkretnim gospodarskim projektima s tvrtkama Uljanik, Viadukt i TŽV Gredelj čije je predstavnike predsjednica povela kao dio službenog izaslanstva. Utvrđeno je kako osim brodogradnje, postoji obostrani interes za suradnju u području izgradnje infrastrukture, farmaceutike, kemijske industrije, poljoprivrede, energetike, proizvodnje vlakova i strojeva te opreme različite namjene. Naglašeno je kako privatni poduzetnici, uz političku podršku, moraju ostvariti stalni kontakt kako bi se pojačala gospodarska aktivnost. Govoreći o važnosti povezivanja Europe i Azije predsjednica je istaknula energetsku sigurnost, kazavši kako je ona jedan od ključnih izazova s kojima smo danas svi suočeni. Predsjednica je pozvala predsjednika Berdimuhamedova u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj koji bi trebao uslijediti u 2016. godini.

Uoči sastanka, dvoje predsjednika je putem video veze između Ašgabata i Turkmenbašija sudjelovalo na svečanoj primopredaji broda napravljenog u brodogradilištu Uljanik turkmenistanskoj strani. Predsjednica je nazočila i potpisivanju memoranduma o razumijevanju između državne službe za pomorski i riječni promet Turkmenistana i Uljanika. U sklopu radnog posjeta predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala je i na međunarodnoj konferenciji povodom 20. godišnjice neutralnosti Turkmenistana pod nazivom „Politika neutralnosti: Međunarodna suradnja za mir, sigurnost i razvoj“, gdje je kazala kako je Turkmenistan tijekom svih ovih godina dao ogroman doprinos međunarodnom miru i stabilnosti, te pridonio gospodarskom i političkom razvoju Srednje Azije i Kaspijske regije. Isto tako, na marginama konferencije, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s prvim potpredsjednikom Irana Eshaghom Jahangirijem s kojim je razgovarala o ugrozama sigurnosti u svijetu, borbi protiv terorizma, a poseban naglasak stavljen je na mogućnosti proširenja suradnje između Hrvatske i Irana, posebice u kontekstu jačanja i širenja gospodarske suradnje.