c S
Dnevne novosti

Karamarko: tripartitna vlada ne bi bila učinkovita (dulja)

22.12.2015 07:22 ZAGREB, 21. prosinca 2015. (Hina), Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak novinarima da je Predsjedništvo HDZ-a odbilo prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi jer smatraju da ne bi bila učinkovita, bilo bi iluzija govoriti o njezinoj efikasnosti te se ne žele baviti samo podjelom fotelja. 
"Predsjedništvo HDZ-a tako je odlučilo na dvije sjednice. Smatramo da tripartitna vlada ne bi bila učinkovita i da je iluzija govoriti o efikasnosti takve vlade i zbog čitavog niza razloga koje smo objašnjavali ovih dana. Mi smo protiv tripartitne vlade", rekao je Karamarko novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Istaknuo je kako ne žele tripartitnu vladu jer "ne žele širiti iluzije i baviti se samo podjelom fotelja". "Morao bih pristati na sve samo da dobijem fotelju premijera, zamjenika premijera ili predsjednika Sabora. Neću, jer postoji nešto važnije od toga. Moramo biti realni, racionalni i građanima ponuditi prava rješenja a ne iluzije", naglasio je. Dodao je i da je HDZ ponudio Mostu dualne razgovore, kao što ih Most večeras ima s SDP-ovom koalicijom. Karamarko je rekao da je HDZ dosljedan u svojem mišljenju o tripartitnoj vladi te da on nije Zoran Milanović da svaki dan mijenja stajališta "zbog fotelja". Podsjetio je kako je HDZ u svom odgovoru Mostu predložio da na čelu stručne vlade bude nestranačka osoba ili politička osoba oko koje dvije strane postignu suglasje. "Sve je otvoreno, osim što ne želimo ulaziti u nedefinirane situacije tripartitne vlade u kojoj će biti oni koji su četiri godine upropaštavali državu", poručio je. Drži i da je HDZ svojom odlukom pokazao da je konzistentna stranka i da takav želi i ostati.

Karamarko je, upitan očekuje li da će predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak na konzultacije kod predsjednice Republike doći sa potrebnih 76 potpisa za mandatara, odgovorio da ne očekuje ništa. Treba vidjeti kako će završiti pregovori Mosta i SDP-ove koalicije Hrvatska raste, dodao je. Najavio je i da u utorak idu na Pantovčak, "pa što bude". Predsjednik HDZ-a, na pitanje očekuje li podjele u Mostu, kazao je da se uvijek zalagao za njihovo jedinstvo. "Nisam funkcionirao kao Zoran Milanović, SDP i njihovi partneri. Nisam radio na razbijanju Mosta i ne bih volio da dođe do podjele", rekao je. Nitko ne odgovara Mostovu zahtjevu broj jedan - tripartitnoj vladiKaramarko smatra da je sad već 'otpala' Mostova ideja o tripartitnoj vladi, jer je Most nastavio razgovore samo s SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste. "O čemu oni večeras tamo razgovaraju i tko udovoljava kriteriju broj jedan iz Mostova zahtjeva - tripartitna vlada . Nitko, pa ni oni sami. To je kontradiktorna situacija", ustvrdio je te dodao da "ako ne postoji tripartitna vlada, onda se nastavljaju dualni razgovori s obje koalicije". Predsjednik HDZ-a nije htio spekulirati hoće li vlada Mosta i SDP-ove koalicije moći izdržati cijeli mandat ili će se ići na nove izbore kazavši da se ne želi baviti futurizmom. Drži kako to u svakom slučaju ne može biti dobra opcija u koju se kreće prije svega interesima SDP-a da zadrži vlast. Karamarko je kazao i da sve govori u ime Domoljubne koalicije koja je jedinstvena u tom stajalištu.