c S
Dnevne novosti

Popodne posljednji, peti krug konzultacija – ili ime mandatara ili raspisivanje izbora

23.12.2015 07:40 ZAGREB, 23. prosinca 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu poslijepodne održat će posljednji, peti krug konzultacija nakon kojega bi trebao biti poznat mandatar Vlade, s obzirom na to da su joj Domoljubna koalicija i Most potpisima 78 izabranih zastupnika dokazali da imaju potporu saborske većine, ili će predsjednica imenovati privremenu Vladu i raspisati prijevremene parlamentarne izbore. 
Grabar-Kitarović je u utorak navečer, nakon četvrtog kruga konzultacija, poručila da je peti krug i posljednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara Vlade, u protivnom će imenovati privremenu nestranačku Vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Da imaju potporu saborske većine hrvatskoj predsjednici su dokazali prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov u utorak poslijepodne. Prethodno je Most odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine izabrane zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i Vlade.Konzultacije  s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima na Pantovčaku počinju u 14 sati i predviđeno je da će trajati do 18.30 sati.
Opširnije...