c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi pregovaraju o formiranju radnih tijela

13.01.2016 07:35 ZAGREB, 12. siječnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor, koji bi se u srijedu, 20. siječnja, trebao sastati na prvoj radnoj sjednici, dobio je većinu zastupničkih klubova, a u tijeku su razgovori o formiranju 30-ak radnih tijela.

Konstituirano 10 klubova zastupnikaDo utorka je konstituirano 10 klubova zastupnika, a očekuje se da će to vrlo skoro učiniti i Most, te šest zastupnika nacionalnih manjina. Klubove su formirale dvije najveće stranke, HDZ i SDP, kao i HNS. Zajednički tročlani klub imaju HSLS i BUZ, po tri člana imaju i klubovi HSP AS-a i Hrvatskih laburista. Klubu stranke Milana Bandića priključili su se zastupnici nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek, Klubu IDS-a uobičajeno se priključio zastupnik talijanske manjine Furio Radin, a u zajedničkom su klubu dva SDSS-ovca i reformist Radimir Čačić.

Hrg i Sinčić zasad izvan klubova

Izvan klubova ostalo je još nekoliko zastupnika, među njima i čelnici HSS-a Branko Hrg i Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Po neslužbenim informacijama, već su ostvareni kontakti između vladajućih i oporbenih klubova, a razgovori teku bez zastoja. Kako je uobičajeno, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost trebao bi pripasti oporbi, dok se na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina očekuje manjinski zastupnik. Sudeći po izjavama nekih manjinaca proteklih dana, to će i dalje biti Furio Radin. Među zastupnicima manjina moglo se čuti kako ih za sada nitko nije kontaktirao oko saborskih radnih tijela, a to što klub nacionalnih manjina još nije konstituiran objašnjavaju svojim drugim obvezama, te najavljuju da će ubrzo formirati klub.

Poziv zastupnicima do kraja dana

Redovitu saborsku sjednicu po poslovniku saziva predsjednik Sabora, a poziv zastupnicima šalje najmanje osam dana prije sjednice. U Saboru očekuju da će takav poziv zastupnicima biti upućen do kraja dana.Uz poziv se dostavlja i dnevni red, o kojemu zasad nitko ne želi govoriti. Predsjednik Sabora Željko Reiner u ponedjeljak je kazao kako bi se na radnoj sjednici u srijedu trebala formirati radna tijela, a očekuje da će novu Vladu i njezin program mandatar Tihomir Orešković predstaviti Saboru dva dana kasnije, 22. siječnja, što je unutar roka koji je od predsjednice Republike dobio za sastavljanje Vlade.