c S
Dnevne novosti

Komadina: vrijeme je za demokratski, moderan i socijaldemokratskiji SDP

18.01.2016 07:10 )RIJEKA, 16. Siječnja 2016. (Hina), Potpredsjednik SDP-a i kandidat za predsjednika stranke Zlatko Komadina u subotu je poručio da je vrijeme za demokratski, moderan i socijaldemokratskiji SDP, te najavio da će članstvu i javnosti uskoro predstaviti prijedlog „Programskih smjernica za bolji SDP."

Komadina u priopćenju navodi da novo vrijeme nosi nove izazove za SDP, koji se mora mijenjati i postati otvorena stranka svih članova, stranka koja okuplja i privlači građane i koja će mijenjajući sebe, mijenjati i Hrvatsku. „Najprije moramo demokratizirati i modernizirati sebe, da bismo mogli demokratizirati i modernizirati društvo. Vrijeme je za promjene, za demokratski i moderan SDP“, naglašava Komadina i dodaje da SDP mora postati moderna, značajno više socijaldemokratska stranka po sadržaju i načinu djelovanja, a ne samo po nazivu", te da "samo tako SDP ponovno može postati pobjednička stranka." Naveo je tri ključna politička cilja za budućnost SDP-a i Hrvatske na kojima će se temeljiti „Programske smjernice za bolji SDP“, tj. dokument kojeg će uskoro predstaviti članstvu SDP-a i javnosti. To su kreiranje programa SDP-a i javnih politika kao pokretača gospodarskog i društvenog razvitka Hrvatske, demokratizacija i decentralizacija stranke te okupljanje svih socijaldemokratskih snaga u stranci i društvu, kroz koje će se okupiti stranački i društveni intelektualni potencijal i različiti društveni dionici koji mogu doprinijeti napretku Hrvatske.

 Demokratizacija SDP-a podrazumijeva decentralizaciju i sudjelovanje članstva u odlučivanju, u kreiranju programa i politika te u donošenju odluka i kadrovskoj politici stranke, navodi Komadina i poručuje: „Politiku i političko moramo vratiti u stranku, a stranku moramo vratiti članovima." Također navodi da će „Programskim smjernicama za bolji SDP“ jasno odrediti četiri stupa demokracije u stranci. Po njemu, prvi stup je proširenje modela 'jedan čovjek-jedan glas', uvedenog prije osam godina i na ostale dužnosti u SDP-u, a drugi zalaganje za preferencijalno glasovanje stranačkih organizacija za liste kandidata za predstavnička tijela u državi, kao što su Sabor ili gradska vijeća. Treći stup je otvaranje rasprave o stranačkim predizborima za kandidate za izvršnu vlast, a četvrti otvaranje stranačkog i javnog dijaloga o programu, politikama i statutu, u kojem će doprinos moći dati svi članovi, sve organizacije i progresivne snage u društvu. „Otvorit ćemo stranku članstvu i javnosti te pokrenuti dijalog s hrvatskim društvom,“ dodao je. „Kandidiram se za predsjednika SDP-a jer zajedno s članstvom želim mijenjati SDP. Stiglo je vrijeme promjena. Povjerenje članstva obvezuje me da zajedno promjenama stvorimo uspješan SDP. SDP, to smo svi mi!“ poručio je u priopćenju potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.