c S
Dnevne novosti

KBC Zagreb pozitivno poslovao u 2015.

22.01.2016 07:15 ZAGREB, 21. siječnja 2016. (Hina), Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb ostvario je u prošloj godini prihode od 1,77 milijardi kuna, što je 36,5 posto više nego godinu ranije, kao rezultat povećane produktivnosti, kvalitetnije organizacije rada i dodatnih aktivnosti kojima su liste čekanja znatno smanjene, istaknuo je u četvrtak sanacijski upravitelj Hrvoje Vrčić.

Istovremeno ukupni operativni rashodi iznosili su 1,706 milijardi kuna, tako da je 2015. KBC ostvario pozitivni rezultat od 64 milijuna kuna, rekoa je Vrčić na konferenciji za novinare. Rashodi su veći za šest posto, što je rezultat povećanog opsega posla, dodao je Vrčić napominjući da su i prihodi rasli zahvaljujući povećanom radu i pruženim uslugama, kao i rastu cijena HZZO-a. No, kada su uzmu u obzir i proračunski prihodi i rashodi minus iznosi 149,5 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu prije smanjenje gubitka za 211,4 milijuna kuna.U vezi starih dugova Vrčić je ustvrdio da se dugovi prema dobavljačima zatvaraju, pa je jako važno imati redovit priljev novca kako bi mogli podmiriti dugovanja i naplatiti dospjela poraživanja prema osiguravajućim društvima u regiji, prvenstveno u BiH.

Sve bolji pokazatelji poslovanja rezultat su napora svih djelatnika KBC-a Zagreb i Sanacijskog vijeća. Kao vodeća zdravstvena institucija i središnja nacionalna bolnica u Hrvatskoj pokazali smo primjerom kako se boljom organizacijom rada mogu ostvariti dobri rezultati, povećati dostupnost, unaprijediti kvaliteta bolničkih usluga i povećati sigurnost pacijenata, naglasio je Vrčić. U 2015. u KBC-u Zagreb pruženo je 1,361 milijuna zdravstvenih usluga, što je povećanje za 13,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći je rast postignut u dnevnoj bolnici i jednodnevnoj krirugiji od 24,9 posto. U polikliničkom segmentu broj obrađenih osoba je porastao za gotovo 13 posto, odnosno više od 140.000 pacijenata. Broj operacija u stacionaru i dnevnoj bolnici povećan je za gotovo 36 posto, istaknuo je Vrčić. U sustavu je ukupno obrađeno gotovo 164.000 pacijenata više nego prethodne godine, što odgovara veličini jednog velikog hrvatskog grada, naglasio je Vrčić.

Liste čekanja smanjene su za ukupno 222 dana, odnosno za nešto više od 30 posto, što je ostvareno poboljšanom organizacijom rada i kroz "Program plus", u kojem je obrađeno 13.538 pacijenata. To pokazuje maksimalnu iskoristivost uređaja i radnog vremena, ocijenio je Vrčić. U okviru programa "72 sata" brzi početak liječenja bolesnika kojima je dijagnosticirana maligna bolest realiziran je kroz 12 interdisciplinarnih onkoloških timova u koje je uključno 278 liječnika specijalista KBC-a Zagreb.

Upitan zašto je prije dva dana predao ostavku na dužnost sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb, Vrčić je odgovorio kako je to učinio iz osobnih razloga te da se vraća pacijentima na svoje prijašnje radno mjesto u Klinici za ginekologiju. Na upit što očekuje njegova nasljednika Vrčić je rekao da treba nabaviti nove uređaje i još više povećati produktivnost, što je moguće uz dobru organizaciju.