c S
Dnevne novosti

Beograd: Pupovac zamjera Oreškoviću odnos prema manjinama

25.01.2016 07:10 BEOGRAD, 24. siječnja 2016. (Hina), Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac uputio je u intervjuu Radio-televiziji Srbije nekoliko ozbiljnih zamjerki novom predsjedniku vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću, istaknuvši kako ne može biti zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regiji.

Pupovac je za RTS rekao da je Hrvatska dobila vladu u čijem se programu ne spominju manjine, niti obveza koju hrvatska vlada ima prema pitanjima povratka, obnove, ostvarivanja manjinskih prava i sudjelovanju manjina u vlasti. "To je prva vlada od 2006. koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtoazne rečenice mandatara tijekom predstavljanja programa", naglasio je Pupovac.

Glede ocjena da bi Tomislav Karamarko mogao biti stožerni oslonac suradnje s Beogradom, Pupovac kaže kako je pozitivno to što čelnik HDZ-a govori o potrebi suradnje sa zemljama u regiji, prije svega sa Srbijom, ali nije siguran kako će to izgledati u kontekstu programa vlade u području odnosa sa susjedima. "S onim što piše u programu - gdje ne piše Srbija, već istočno susjedstvo, a spomenute su neke druge zemlje - ne znam kako će to izgledati", prokomentirao je Pupovac. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća ima zamjerke i na situaciju s ljudskim pravima.

"Svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog vijeća govore o porastu govora mržnje, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, pri čemu je najdrastičniji primjer s ćirilicom, te medijskim pozivima na linč. Nadamo se da će se to promijeniti", poručio je Pupovac u intervjuu za RTS. On je naglasio kako su neke dosadašnje izjave i prve poruke pojedinih ministara o "popisu izdajnika" i negiranju antifašističke tradicije unijele priličan nemir unutar srpske zajedncie. "Državno odvjetništvo bi, po službenoj dužnosti, trebalo reagirati kada se poziva na nasilje, mržnju i to je stvar koju treba razvijati. Tek kad druge nevladine udruge reagiraju, onda se nešto dogodi, ali inače rezultata nema", ocijenio je Pupovac.