c S
Dnevne novosti

DIP o Karamarkovoj izjavi: Podnosimo kaznenu prijavu DORH-u

26.01.2016 07:45 ZAGREB, 25. siječnja 2016. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u ponedjeljak kako izjava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata, radi čega će DIP podnijeti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.
Moguće daljnje priopćenje Povjerenstva uslijedit će ovisno o postupanju DORH-a, poručili su iz DIP-a čiji predstavnici ne žele davati izjave o toj temi.DIP u priopćenju iznosi izbornu i postizbornu kronologiju. Potpune službene rezultate parlamentarnih izbora, održanih 7., 8. i 15. studenog, Povjerenstvo je objavilo 16. studenog 2015. godine. Objavljeni rezultati temelje se na prikupljenim rezultatima glasovanja sa 6.941 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon objave tih rezultata DIP je zaprimio četiri prigovora, od čega su dva odbijena kao neosnovana, dok su dva odbačena kao nepravovremena. Protiv odluka Povjerenstva nije bilo žalbi.Konačne službene rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, DIP je objavio 23. studenog 2015. Istoga dana, odlukom Ustavnog suda RH utvrđeno je da su parlamentrani izbori provedeni u skladu sa hrvatskim Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

DIP je, prema već ustaljenoj praksi u izbornom postupku, s ciljem ostvarenja transparentnosti izbornog postupka i izbornih rezultata, na izborni dan od 22 sata otpočeo s objavljivanjem rezultata glasovanja na biračkim mjestima, prema dinamici njihova unosa u informatički sustav DIP-a. DIP je već 11. studenog 2015., dakle i prije objave potpunih službenih rezultata izbora, na svojim internetskim stranicama objavio rezultate izbora po biračkim mjestima, na lako pretraživ i svima dostupan način, te su rezultati izbora bili dostupni i provjerljivi cjelokupnoj javnosti, pa time i svim izbornim sudionicima. Konačnošću izbornih rezultata i njihovom potvrdom od Ustavnog suda, DIP je dovršio izborni postupak čime je iscrpljen postupak zaštite izbornog prava propisan Zakonom o izborima zastupnika u Sabor i mogućnost daljnjeg postupanja DIP-a, poručuju iz Povjerenstva. "Izjava gosp. Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o 'krađi' mandata. Zbog navedenog DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare", navodi DIP.

Karamarko je u subotu u Imotskom izjavio kako postoje indicije da je u izbornoj noći Domoljubna koalicija pokradena za pet ili šest mandata i najavio da će se to ispitati. Potom je u nedjelju na svom facebook profilu izrazio nadu da će nadležna državna tijela progovoriti o načinu kako je u državno vlasništvo u vrijeme vladavine SDP-a dospjela tvrtka APIS, koja je imala potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanjem glasova na parlamentarnim izborima, te istaknuo kako će to biti početak rasvjetljavanja što se događalo u  izbornoj noći 8. na 9. studenog 2015.