c S
Dnevne novosti

Marić: Proračun je prvi test i temelj budućih ocjena kreditnog rejtinga

01.02.2016 07:30 ZAGREB, 30. siječnja 2016. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch, rekao je kako je s jedne strane dobro to što je Hrvatskoj zadržan rejting jer je nova Vlada tek stupila  na snagu, te naglasio da je državni proračun prvi test i temelj budućih ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga. 
Na taj način novoj Vladi dan je određen vremenski period u kojem očekuju da će vidjeti i čuti konkretne mjere koje će u konačnici poduzeti. S druge strane, u tom izvještaju važan je dio u kojem oni govore na koji način agencije vide da se taj rejting može popraviti. U tom su dijelu bili vrlo jasni - i po pitanju gospodarskog rasta i održivosti javnog duga, izjavio je u subotu novinarima ministar Marić. Izrazio je uvjerenje da će Vlada svojim potezima rastjerati sumnje koje je Fitch iznio - sumnje u smanjenje javnog duga i reformame koje bi trebale potaknuti gospodarski rast, kao i u stabilnost nove hrvatske Vlade.  Naglasio je da je proračun prvi test, nešto što će agencije najviše uzeti u obzir pri formiranju budućih ocjena.   

"Radimo na tome da proračun bude prvi ogledniji primjerak onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini", rekao je ministar financija Marić. Podsjetio je kako je cilj Vlade deficit svesti na 3 posto u iduće dvije godine. Na koji način to planiraju postići, saznat ćemo iz smjernica ekonomske i fiskalne politike koje će objaviti za dva tjedna, a u kojem će dati okvir ciljanih razina deficita, duga i nekih drugih pokazatelja. Ministar nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna. Ministar Marić je također rekao kako nema potrebe za novim zapošljavanjima u državnoj upravi i ministarstvima. Uz bolju i efikasniju realizaciju svi zacrtani ciljevi će se moći ispuniti, zaključio je. Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BB+' rejting u domaćoj valuti, zadržavši negativne izglede, kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard & Poor's. 

U obrazloženju odluke Fitch navodi da rejting odražava ravnotežu između, s jedne strane, visokog javnog i vanjskog duga, velikog fiskalnog deficita i slabog rasta, a s druge strane, prilično povoljnih strukturnih značajki. Bruto dug opće države dosegnuo je u 2015. godini 89 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), znatno iznad prosječnih 43,6 posto u drugim zemljama s 'BB' rejtingom, a Fitch očekuje daljnji rast tog duga i njegov vrhunac u 2017. od 92,4 posto. Bruto i čisti vanjski dug dosegnuli su u 2015. godini 110, odnosno 55,3 posto BDP-a, procjenjuje agencija. Međutim, strukturne značajke, uključujući dohodak po stanovniku, razvoj ljudskih potencijala i pokazatelje upravljanja, znatno su iznad prosjeka u usporedivim zemljama.