c S
Dnevne novosti

Karamarko: poštujem pravo premijera da odluči o Lozančiću, ali moramo uvažiti odluku predsjednice

08.02.2016 07:35 ZAGREB, 6. veljače 2016. (Hina), Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u subotu kako poštuje pravo premijera Tihomira Oreškovića da odluči o tome hoće li smijeniti ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, ali i istaknuo kako treba uvažiti i odluku predsjednice Republike koja je donijela svoju odluku o smjeni. 
"Zakon je s razlogom predvidio da u slučaju imenovanja ili razrješenja ravnatelja SOA-e odluku supotpisuju predsjednici Republike i Vlade. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je svoju odluku donijela i to moramo uvažavati. Dijalog i dioba vlasti temelj su demokracije", napisao je Karamarko na svom facebook profilu. Naglasio je kako demokracija podrazumijeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na temelju kojih razboriti i odgovorni političari donose najbolje odluke. "Poštujući to, poštujemo i pravo premijera Oreškovića da donese vlastitu odluku", poručio je Karamarko. 

Premijer Orešković najavio je u subotu kako će idući tjedan odlučiti o inicijativi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se razriješi šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a za izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova kako ne vidi razloga za njegovu smjenu, rekao je da je to njegov stav. Predsjednica Grabar-Kitarović potpisala je u petak Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Također, potpisala je i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a.