c S
Dnevne novosti

Ivan Kovačić: Zakon o sportu nije pisan radi pojedinaca

10.02.2016 07:25 ZAGREB, 9. veljače 2016. (Hina), Reagirajući na istupe čelnika Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza vezanih za primjenu Zakona o sportu, predsjednik Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista Ivan Kovačić rekao je da zakon nije pisan radi pojedinaca, nego radi sporta.

Kovačić je istaknuo da Most podržava novi Zakon o sportu te izmjene i dopune koje su stupile na snagu u kolovozu prošle godine, a u utorak je isteklo šestomjesečno razdoblje koje je ostavljeno klubovima i sportskim savezima za usklađivanje svojeg ustroja i poslovanja s postojećim zakonskim odredbama."Želimo napokon transparentnost u sportu. Želimo da se javni interes stavi ispred privatnog. Želimo da sport napokon puni sportske stranice, a ne stranice crne kronike. Ako netko ima mišljenje da je Zakon o sportu napisan radi određenih pojedinaca, naravno da nije. Zakon o sportu napisan je radi sporta. Ukoliko pojedinci vide da neće moći više raditi stvari kakve su radili prije, to samo govori o njihovim nečasnim radnjama, kako morala, tako i sa zakonom", rekao je Ivan Kovačić i obećao da će se zastupnici Mosta zalagati za praktičnu primjenu Zakona o sportu.

"Želimo da svi članovi kluba određuju rukovodstvo kluba i da ga biraju, a ne da se određenim dekretima pojedini ljudi mijenjaju s funkcije na funkciju", izjavio je Kovačić referirajući se na današnju ostavku Zdravka Mamića na dužnost izvršnog predsjednika GNK Dinamo, s koje se povukao u ulogu savjetnika kluba. Kovačić je u utorak ujutro u pisanom priopćenju iznio tezu da je "hrvatski nogomet biznis jedne obitelji", pozivajući se na brojne novinske napise, ne nudeći druge dokaze.

"Svi su pisali da se u jednom klubu okreće i do 300 milijuna eura, a da država nije imala nikakve koristi. Gdje je taj novac? Nema dokaza ni o pretvorbi i privatizaciji, a svi znamo da je država opljačkana". Za kraj je komentirao i stav Hrvatskog nogometnog saveza da se promjene Zakona o sportu po pitanju ustroja upravljačkih tijela na njih ne odnose, jer u najviše razredu natjecanja nemaju polovicu profesionalnih klubova, kako propisuju zakonske promjene. "Uvijek mi je drago čuti kad se donese neki novi zakon koji bi se na nekoga trebao odnositi, kako se nađe ta manjina koja kaže da se baš zakon na njih ne odnosi. Najvjerojatnije su svi oni koji su donosili zakon budale, a samo su par pojedinaca pametni", zaključio je Kovačić.