c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici: razriješiti one koji ignoriraju nalaze državne revizije

12.02.2016 07:45 ZAGREB, 11. veljače 2016. (Hina), Saborski su klubovi u četvrtak podržali izvješće Ureda državne revizije za 2015., ali i upozorili kako se u nekim ustanovama iz godine u godinu ponavljaju iste nepravilnosti, a dio ih traži da ignoriranje preporuka državnih revizora postane razlog za razrješenje čelnika.

Državni revizori u 2015. revidirali su 273 ustanove, od ministarstava do općina, od lučkih uprava do političkih stranaka.  U saborskoj raspravi izvješće je dobilo pohvale, a kritike su upućene onima koji nalaze i preporuke revizije ignoriraju, dok je DORH-u postavljeno pitanje što je s kaznenim prijavama. Glavni državni revizor Ivan Klešić naveo je kako je provedeno ili je u provedbi 70,8 posto naloga i preporuka uz napomenu da je u posljednih 5 godina postotak provedbe povećan s 50 na 70 posto.  

HNS-ovka Anka Mrak Taritaš kazala je kako te brojke ohrabruju, kako je napredak očit, ali i kako je nedopustivo da još uvijek 30 posto preporuka revizije ostaje mrtvo slovo na papiru. S tim je suglasna i SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec. "Pogreške se ponavljaju iz godine u godinu pa bi trebalo malo vidjeti kod tih subjekata što je to što utječe da ne mogu otkloniti određene nepravilnosti", kazala je Zgrebec.  Oni koji uporno griješe ili ignoriraju nalaze revizije račun bi trebali podnijeti pred Odborom za financije, smatra HDZ-ov zastupnik Goran Marić. "Oni bi morali odgovarati na sva moguća pitanja i biti sretni ako ih se pohvali, ali i preznojavati se ako imaju pitanja na koja im je neugodno odgovarati", kazao je Marić, predlažući da negativno mišljenje revizije bude razlog za razrješenje. Miro Bulj (Most) također pita što je s uočenim nezakonitostima. "Ima li netko sankcije, što je tu Državno odvjetništvo radilo", upitao je Bulj.  Sabor će u petak glasovati o raspravljenim točkama.