c S
Dnevne novosti

Ministar Romić: zemljišna reforma i poljoprivredna strategije moji su prioriteti

12.02.2016 07:25 ZAGREB, 11. veljače 2016. (Hina), Zemljišna reforma, te izrada strategija za poljoprivrednu i prehrabenu industriju, te preradu drva, prioriteti su novoga ministra poljoprivrede Davora Romića koji je o njima u četvrtak govorio na saborskom Odboru za poljoprivredu.

Izrada strategija je bitna jer definiramo put kojim želimo ići, rekao je ministar Romić zastupnicima. Najavio je da će prve korake napraviti već u petak sastankom sa znanstevno-nastavnim instutucijama, dakle svim nadležnim fakultetima i institutima.   Romić ističe da je reforma zemljišne politike jedna od ključnih za aktualnu Vladu, s obzirom da je "detektirano" više od 750.000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, kako državnog, tako i privatnog. Te resurse treba staviti u funkciju što nije jednostavna zadaća, te će povezivati nekoliko ministarstava, naglasio je ministar poljoprivrede.

Bitnim korakom u zemljišnoj reformi označava projekt komasacije koji je započela prošla Vlada, a za koji je u programu ruralnog razvoja raspoloživo 39 milijuna eura. Intenzivirat će se projekt navodnjavanja, započet 2005. godine. Pozicije za tu namjenu su se mijenjale, jer su bile vezan uz državni proračun, no u programu ruralnog razvoja stvoreni su financijski preduvjeti, a postoji i 50 projekata koji mogu ići u realizaciju, naglasio je ministar Romić. HDZ-ovi članovi Odbora kritizirali su uvozničku politiku, naglasivši kako očekuju snažniju kontrolu uvozne hrane.

Hrvatska uvozi ogromne količine mesa koje je bez kontrole od "granice do hrenovke", tvrdi Josip Križanić, pitajući se predstavlja li uvoz mesa upitne kvalitete ugrozu nacionalne sigurnosti?  Nitko ne želi zabraniti uvoz iz EU, ali može se kvalitetnije kontrolirati deklaracije, da se zna što je domaći uzgoj, a što uvoz iz Urugvaja, kaže Križanić. I Frano Lucić drži da se mora stati na put "onima koji su uvozničkom politikom" uništili malo seosko gospodarstvo.

Točno je da ne možemo zabranjivati, ali možemo kreirati zakone kao i druge zemlje, kaže Lucić pitajući se zašto je u Europi valjanost smrznutog mesa šest mjeseci, a u Hrvatskoj godina dana?  Bivši ministar Tihomir Jakovina (SDP) kaže da su inspekcijske službe u različitim ministarstvima, te poziva da se pokušaju objediniti one koje brinu o sigurnosti hrane.  Vrlo je zadovoljan ministrovim smjernicama, ustvrdivši da je to "dobar kontinuitet onoga što se radilo protekle četiri godine". Ministru želi sreću, i najavljuje da će biti kooperativan za svaki dobar projekt.  

Josip Felak (HDZ), pozivajući se na pismo sindikata šumarstva, upozorava da tvrtka Hrvatske šume otpušta radnike. U četiri godine tvrtka je ostala bez 1.500 radnika, preostalima su norme povećane, pa je skočio broj ozljeda na radu, plaće su pale ispod državnog prosjeka. Poljoprivreda je na koljenima, upozorava Ljubica Ambrušec (Most) koja od kolega traži da 'podvuku crtu' i ne spore se oko prošlosti, nego se okrenu budućnosti.