c S
Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o reviziji financiranja programa manjinskih udruga

18.02.2016 07:25 ZAGREB, 17. veljače 2016. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti zasjedanje raspravom o Izvješću o reviziji učinkovitosti financiranja programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina.  
Državni revizori ocijenili su da financiranje projekata manjinskih udruga i ustanova putem Savjeta za nacionalne manjine tijekom 2013. nije bilo u potpunosti učinkovito. U izvješću upozoravaju da je nejasan način vrednovanja programa kulturne autonomije nacionalnih manjina. Savjetu revizori zamjeraju i to što je udio sredstava koja su dodijeljena za programe deset nacionalnih manjina, znatno veći od njihova udjela u ukupnoj manjinskoj populaciji u Hrvatskoj, dok su druge manjine dobile manje nego što bi "zaslužile" po brojnosti.  

Pojedine udruge prozvane su za nepreglednu i nesistematiziranu dokumentaciju, iz koje je, kažu revizori, nemoguće potvrditi je li novac trošen namjenski. Vezano uz izdavanje tiskovina nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina, revizori upozoravaju da je, primjerice, manjinski dnevni list La voce del popolo  u 2013. godini tiskan u 625.120 primjeraka, a da je iz podataka nakladnika vidljivo kako je neprodano ostalo čak 39,1 posto ukupne naklade. Pojedine nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina isplaćivale su autorske honorare za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela, a za pojedine kulturne manifestacije nije računima dokazano da su održane.  

Neke udruge su sav novac koji im je dodijelio Savjet potrošile na reprezentaciju, plaćanje odvjetničkih usluga ili kupnju darova, a nekima su telefonski računi i drugi režijski troškovi bili veći od dopuštenih 20 posto ukupnog iznosa.