c S
Dnevne novosti

Patria vjeruje da je priča o podmićivanju u Hrvatskoj završena

19.02.2016 07:10 HELSINKI, 18. veljače 2016. (Hina), Finski proizvođač vojne opreme Patria, oslobođen u srijedu svih optužba za davanje mita hrvatskim dužnosnicima prilikom prodaje oklopnih vozila 2007., vjeruje da je konačno završila priča o korupciji iako finsko državno odvjetništvo ima 60 dana za žalbu Ustavnom sudu, rekla je u četvrtak Hini glavna odvjetnica Patrije.
„Još uvijek postoji mogućnost žalbe Ustavnom sudu u ovom slučaju, no taj sud jako rijetko prihvaća mogućnost žalbe budući da bira slučajeve prema ograničenoj proceduri“, rekla je Hanna Kyrki, glavna kompanijina odvjetnica uključena u slučaj. U srijedu je prizivni sud u finskom gradu Turkuu poništio prošlogodišnju sudsku odluku kojom su Patria i dvojica njenih menadžera proglašeni krivima. Finski sud je prije godinu dana osudio menadžere Heikka Hulkkonena i Reija Niittynena za podmićivanje hrvatskih dužnosnika u razdoblju od 2005. do 2008. kako bi na natječaju osigurali kupnju od tog proizvođača.

Hulkkonen, izvršni direktor tvrtke Patria vozila, te predstavnik za Hrvatsku Niittynen, bili su osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci dok je Patriji izrečena kazna od 297.000 eura. „Ta odluka je poništena jer je Prizivni sud smatrao da nije bilo dovoljno dokaza koji bi poduprli optužbe. Slijedom toga su odbačene sve optužbe“, kaže Kyrki. Finska sada mora platiti odštetu od ukupno 900.000 eura dvojici oslobođenih menadžera i Patriji, kompaniji u 100 postotnom vlasništvu države.Finski državni odvjetnik Jukka Rappe u četvrtak nije odgovorio na upit Hine. On ima rok do 17. travnja za podnošenje žalbe finskom Ustavnom sudu.

Hrvatska je na javnom natječaju 2007. kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura, a s tvrtkom Đuro Đaković je dogovoreno da će se dio vozila proizvoditi u Slavonskom Brodu. Na natječaju je sudjelovala i austrijska kompanija Steyr, u vlasništvu američkog General Dynamicsa. Iduće godine su od Patrije naručena dodatna 42 vozila za 68 milijuna eura .Hrvatski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji je 2010. oformio zajedničku istražnu skupinu s kolegama iz Finske i Austrije, lani je zatvorio istragu. „Nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s Patrijom niti da joj je bilo pogodovano u odnosu na Steyr“, odgovorio je u četvrtak glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić. Tu obavijest je USKOK objavio na svojoj internetskoj stranici u veljači prošle godine kada je Finski sud osudio dvojicu menadžera i kompaniju.

Državni odvjetnik Rappe tada je rekao kako su menadžeri proglašeni krivima jer su obećali mito direktoru Đure Đakovića Bartolu Jerkoviću dok je optužba da su obećali mito bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću odbačena zbog nedostatka dokaza. Mesić i Jerković su zanijekali krivnju, a tvrtka Đuro Đaković je prije godinu dana priopćila da nema niti jednog dokaza da je njen direktor primio mito i da se protiv njega u Hrvatskoj ili Finskoj vodi kazneni postupak. Odvjetnica Kyrki je rekla u četvrtak, da koliko ona zna, u Hrvatskoj sada nema nikakve istrage oko Patrije. Finska se lani nalazila na drugom, a Hrvatska na 50. mjestu među 168 zemalja svijeta prema transparentnosti poslovanja, podatak je Transparency Internationala, organizacije koja mjeri percepciju korupcije.