c S
Dnevne novosti

Predsjednica Grabar Kitarović: svu energiju usmjeriti na poboljšanje života hrvatskih građana

19.02.2016 07:45 ZAGREB, 18. veljače 2016. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u intervjuju Jutarnjem listu istaknula je kako Hrvatskoj trebaju reforme, pozvala je i vlast i oporbu da svu svoju energiju usmjere na poboljšanje života hrvatskih građana, te najavila da će nakon prvih sto dana Vlade, koji su demokratski standard, pokrenuti inicijativu sazivanja tematske sjednice o nekim ključnim zajedničkim pitanjima vanjske politike, obrane te nacionalnim strateškim razvojnim pitanjima. 
U intervjuu u povodu prve godine mandata hrvatska predsjednica Grabar Kitarović naglasila je da je u ozračju političkih podjela teško raditi na nužnim reformama, a vezano za ideološke podjele rekla je da tenzije treba smirivati i da hrvatskom društvu treba više uljudnosti u političkoj komunikaciji.  Pozivala je i vlast i oporbu da svu svoju energiju usmjere na ono što će poboljšati život hrvatskih građana. "Naravno  da je uloga oporbe kritizirati svaki loš potez Vlade, ali budimo objektivni, Vlada još nije odradila ni sto dana koji su demokratski standard za prve ocjene njezina rada", zaključila je predsjednica. Na upit o ciljevima u njenoj drugoj godini mandata, predsjednica Republika rekla je da na neki način kreće ispočetka. "Imamo novu Vladu, kojoj pružam ruku suradnje, kao što sam je pružala i onoj bivšoj", dodala je. 

Oreškovićeva Vlada ima priliku realizirati mnoge inicijative

Naglasila je kako Vlada premijera Tihomira Oreškovića ima priliku realizirati mnoge inicijative koje je pokrenula, primjerice, "inicijativu Jadran-Baltik-Crno more", koja ima svoj potencijal i potrebu u izgradnji infrastrukturnih, transportnih, energetskih i drugih projekata koji povezuju jug i sjever srednje Europe i otvaraju nova radna mjesta". Također će joj i dalje biti važna zaštita hrvatskoga naroda u BiH i uopće briga o susjedstvu kako bi se osigurao trajni mir i sigurnost. Procjenjujući odnos s novom Vladom predsjednica Republike rekla je kako je odnos partnerski iako to ne znači da se baš oko svega moraju slagati. Dodala je da partnerstvo može biti iskorišteno za dobrobit hrvatske države te da zajedno mogu snažnije djelovati u svemu onome što ulazi u njihove zajedničke ovlasti.  

Predsjednica Grabar-Kitarović najavila je da će nakon prvih sto dana Vlade pokrenuti inicijativu sazivanja tematske sjednice, na kojoj bi raspravili neka od ključnih zajedničkih pitanja vanjske politike, obrane te hrvatskih strateških razvojnih pitanja, o onome čemu mogu zajednički pridonijeti.

U interesu nacionalna sigurnost države i profesionalno funkcioniranje službi i njihovo nemiješanje u političke procese  

Na upit o slučaju Lozančić,  predsjednica Grabar Kitarović naglasila je kako je o razlozima smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića rekla sve što je u javnosti mogla reći te da njena odluka nije bila osobne prirode već je vrlo objektivna i temelji se na više od godinu dana praćenja rada službe i mnogim informacijama kojima raspolaže.   "Očekujem punu profesionalizaciju službe, kao i cjelokupne državne administracije upravo stoga da bismo se mogli učinkovito i profesionalno nositi sa svim izazovima koji su pred nama", rekla je. Na upit kada će premijer Orešković donijeti odluku o Lozančiću odgovorila je da je to pitanje za premijera. Predsjednica Republike zaključila je kako joj je prije svega u interesu nacionalna sigurnost države i uredno, redovito i profesionalno funkcioniranje službi i njihovo nemiješanje u političke procese.     

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH također je rekla kako Hrvatska "ove godine mora donijeti nekoliko važnih odluka, uključujući i odluku o našem borbenom zrakoplovstvu i modernizaciji Oružanih snaga". Pri tom ističe ulaganja u ljude, profesionalce, koji rade u Oružanim snagama RH.  "Kada je riječ o kriteriju NATO-a, onih predviđenih 2 posto BDP-a za ulaganja u Oružane snage i sigurnost, koji nisu propisani, ali su naš cilj, moramo osigurati da ta sredstva odlaze u daljnju profesionalizaciju", rekla je Grabar Kitarović.   Naglasila je da zbog usložnjavanja i mijenjanja sigurnosne ugroze  Hrvatska mora svoje Oružane snage prilagoditi novim okolnostima izgradnje sustava domovinske  sigurnosti.

Grabar Kitarović: Brinem o rejtingu Hrvatske, a ne o svom  

Komentirajući rezultate istraživanja javnog mnijenja, po kojima je nakon prve godine predsjedničkog mandata 58 posto hrvatskih građana njezin rad ocijenilo s prosječnom ocjenom 3,4, predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako, u svemu što radi, prvenstveno brine o rejtingu Hrvatske, a ne o svom. No, dodaje, kako ju veseli što joj većina građana, prema istraživanjima,  daje vrlo dobru ocjenu, i to joj daje dodatnu snagu da ustraje u tome što radi.