c S
Dnevne novosti

Projekt "Transformacija" za borbu protiv korupcije u sektoru zaštiti prirode

23.02.2016 07:20 ZAGREB, 21. veljače 2016. (Hina), Udruge Zeleni Osijek, ZEO Nobilis, Eko Pan te WWF Austrija u partnerstvu s osječkim Pravnim fakultetom predstavili su u ponedjeljak projekt "Transformacija - Novi pristup upravljanju zaštićenim i Natura 2000 područjima", čiji je cilj primjena najboljih pravnih alata i praksi za veće sudjelovanje javnosti i borba protiv korupcije u upravljanju zaštićenim i vrijednim prirodnim resursima.  
Dvogodišnji Projekt se provodi u zaštićenim područjima i ekološkoj mreži NATURA 2000 u sedam županija - Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj te Karlovačkoj županiji; i uz četiri međunarodne rijeke - Kupu, Muru, Dravu i Dunav. Financira ga Europska unija u sklopu IPA komponente - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, a  sufinancira Vladin Ured za udruge, rečeno je. "Intenzivna infrastrukturna ulaganja, primjena zastarjelih projekata i tehnologija, klimatske promjene i niska razina transparentnosti kod upravljanja prirodnim resursima, dovele su do uništenja mnogih prirodnih staništa i smanjenja biološke raznolikosti u Europi“, istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica projekta iz udruge Zeleni Osijek Anamarija Krišto. 

Navela je da prema procjenama korupcija gospodarstva EU godišnje košta oko 120 milijardi eura, što je ujedno i godišnji proračun Unije, dok prema procjenama EU ekonomska korist od zaštićenih područja iznosi godišnje 200 do 300 milijardi eura. Smatra da bi potonji iznos mogao višestruko rasti kada bi se zaštićenim područjima adekvatno upravljalo.Zaštićena područja imaju kapacitet i potencijal za razvoj lokalnih sredina "Zaštićena područja u Hrvatskoj imaju enorman kapacitet i potencijal, ne samo po pitanju staništa ugroženih vrsta, biološke raznolikosti, već i kao potencijal generatora razvoja lokalnih sredina. Sudjelovanje javnosti u upravljanju prirodnim resursima temelj je za transparentno upravljanje i borbu protiv korupcije", naglasila je Krišto. 

Koordinator javnih politika iz organizacije Eko Pan iz Karlovca Ivan Mužar rekao je da su područja na kojima će se provoditi projekt, iako zaštićena, pod konstantnim pritiskom neodrživih načina korištenja, nelegalnih odlagališta otpada, iskapanja sedimenta te drugih djelatnosti. "Sudski postupci vezani za protuzakonite radnje u zaštićenim područjima dokaz su ozbiljnosti ovog problema, ali i prisutnosti korupcije“, dodao je. Aktivnosti će u prvoj fazi projekta koji će se provoditi dvije godine, biti fokusirane na analizu postojeće prakse glede dodjele koncesija, provedbi javnih nabava, transparentnosti u upravljanju zaštićenih prirodnih područja te izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje odgovornog i transparentnog upravljanja.

U drugoj fazi pristupit će se osnivanju Zelene pravne klinike te izradi novog nastavnog plana prakse i rada na konkretnim slučajevima za studente Pravnog fakulteta Osijek. Međusektorska suradnja, uključivanje neovisnih stručnjaka, građana i udruga u proces upravljanja zaštićenim prirodnim područjima temeljna je pretpostavka u borbi protiv korupcije te osiguranja temeljnih načela održivog upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima", rekla je stručnjakinja za pravna pitanja sa osječkog Pravnog fakulteta Jelena Legčević. Izvijestila je da se Pravni fakultet Osijek uključio u projekt  s ciljem izgradnje interdisciplinarnih znanja za monitoring sudjelovanja javnosti, otvorenosti lokalne uprave i učinkovitosti upravljanja prirodnim dobrima. Javnost će se u projekt moći uključiti preko seminara, okruglih stolova i foto monografije, kojima će partneri u projektu educirati o važnosti sudjelovanja u odlučivanju, međusektorske suradnje i transparentnih procesa.