c S
Dnevne novosti

Sabor: 65 zastupnika unajmilo stan na saborski trošak

29.02.2016 07:35 ZAGREB, 27. veljače 2016. (Hina), Ugovor o najmu stana, koji se plaća iz saborske blagajne, za sada je sklopilo 65 od 151 zastupnika, a stanovi se nalaze u različitim dijelovima Zagreba, od Centra preko Malešnice do Novog Zagreba.

"U ovome trenutku imamo 65 sklopljenih ugovora o najmu stana za smještaj zastupnika s prebivalištem udaljenim više više od 50 kilometara od Zagreba", potvrđeno je iz saborske Službe za medije. Gotovo isti broj SDP-ovih (20) i HDZ-ovih zastupnika (19) unajmilo je stan na saborski trošak, među njima i povratnici iz izvršne vlasti, bivši SDP-ovi ministri Arsen Bauk, Branko Grčić i Ranko Ostojić. Stanove je unajmilo i devet Mostovih zastupnika, tri zastupnika manjina (Vladimir Bilek, Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj), po dvoje laburista (Jaroslav Pecnik i Nansi Tireli), 'pravaša' (Pero Ćorić i Ivan Kirin), HSU-ovaca (Silvano Hrelja i Marija Ilić), dva zastupnika IDS-a (Tulio Demetlika i Giovani Sponza), dvije zastupnice HNS-a (Štefanija Damjanović i Nada Turina Đurić), HDSSB-ovac Josip Salapić, HSS-ovac Davor Vlaović, Ladislav Ilčić (Hrast), te reformist Radimir Čačić.

Za najamninu 2500, za režije 500 kuna

Uvjeti korištenja unajmljenih stanova nisu se promijenili, tako da zastupnici imaju pravo na naknadu od 2500 kuna za najam stana te do 500 kuna za režije, s tim da eventualne razlike u cijeni najma podmiruju sami, napominju iz Sabora. Sama površina stana, dodaju, nije kriterij, budući da se uvjeti korištenja prava na smještaj u unajmljenim stanovima orijentiraju prema maksimalnom iznosu najma i maksimalnom iznosu mjesečnih režija. Prevedeno, zastupnici mogu naći velike i skuplje stanove, no u tom će slučaju iz vlastitog džepa morati pokriti razliku iznad 2500 kuna, kao i režije koje prijeđu 500 kuna. U prošlom sazivu 96 zastupnika unajmilo stan U prošlom, sedmom sazivu Sabora, stanove je na trošak poreznih obveznika unajmilo 96 zastupnika, gotovo dvije trećine. Radi se o svim zastupnicima koji su u nekom razdoblju tog saziva ostvarili to pravo, dakle i zastupnicima koji su privremeno obnašali zastupnički mandat, bilo kao zamjene izabranim zastupnicima ili kao zastupnici koji su u određenom trenutku aktivirali svoj mandat nakon obnašanja neke druge dužnosti u izvršnoj vlasti. Stoga se ne može uspoređivati dva navedena podatka, tim više što će se brojka od 65 unajmljenih stanova, sasvim sigurno, mijenjati do konca tek započetog mandata. 

Na ljestvici zastupničkih troškova u prošlom sazivu, najam stanova bio je na drugom mjestu, iza troškova koje su zastupnici 'radili' koristeći osobne automobile u službene svrhe. Tako je, primjerice, u prvoj polovici prošle godine najam stanova plaćen gotovo 1,4 milijuna kuna, a korištenje osobnih automobila 1,7 milijuna kuna. Ukupni troškovi, koji ne uključuju zastupničke plaće, iznosili su 5,2 milijuna kuna u pola godine.