c S
Dnevne novosti

Šustar: Donijet ćemo strategiju i novi cjeloviti zakon o sportu

02.03.2016 07:25 KAŠTEL NOVI, 1. ožujka 2016. (Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u utorak je u Kaštel Novom najavio kako će sadašnja vlada donijeti Strategiju o sportu u Hrvatskoj na temelju koje ćemo imati novi cjeloviti zakon o sportu, te je poručio kako u hrvatskom sportu nisu potrebne podjele na "sjever" i "jug".
"Hrvatskoj nedostaje jasna strategija o sportu i to će ova vlada sasvim sigurno donijeti", izjavio je ministar nakon što je otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu osnovne škole Bijaći u Kaštel Novom. Šustar je rekao kako treba priznati da je i u mandatima prethodnih vlada bilo napora da se napravi strategija sporta. "Žao mi je što ona nije donesena, sigurno ćemo je dovršiti i temeljem toga imat ćemo novi cjeloviti zakon o sportu," poručio je ministar Šustar. Po njegovom tumačenju, ključno je da se svi ti dokumenti moraju donijeti konsenzusom, kao što je, kako je podsjetio, sada bilo s odgojem i obrazovanjem. "Ne trebaju Hrvatskoj podjele, to je nešto što uopće nije produktivno. Dobro je da postoje različita mišljenja, međutim ona moraju biti produktivna, a ne da imamo ovu neželjenu podjelu na 'sjever' i 'jug' - to u Hrvatskoj nikome ne treba," istaknuo je Šustar.

Zamoljen za komentar nesporazuma u vezi primjenene Zakona o sportu u Hrvatskom nogometnom savezu, ministar Šustar je rekao kako je razgovarajući sa svim dionicima tog nesporazuma stekao vrlo jak dojam da svi žele provoditi zakon i da ga nitko ne dovodi u pitanje. "Međutim, te odredbe moraju biti jasne i to je nešto što uvijek mora vrijediti kad je primjena zakona u pitanju", kazao je ministar Šustar podsjetivši kako se pretežito priča o vrhunskom sportu za koji se obično vežu neke negativne konotacije.

Aktualna je i polemika u koje ministarstvo treba smjestiti sport, je li mu mjesto u MZOS-u ili u nekom drugom resoru. Ministar Šustar smatra kako bi sport trebalo zadržati u sadašnjem ministarstvu jer "sport ima ulogu odgoja u školama, a postoji i akademski sport u sklopu kojeg nas očekuju Europske sveučilišne igre u Rijeci i Zagrebu." "To nam daje jaki razlog da o sportu primišljamo unutar ministarstva," doda je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.