c S
Dnevne novosti

HSU: Vlada za usklađivanje mirovina u 2016. treba osigurati 400 milijuna kuna

04.03.2016 07:20 ZAGREB, 3. veljače 2016. (Hina), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) podsjetila je u četvrtak Vladu na obveze iz Zakona o mirovinskom osiguranju, po kojima treba osigurati dodatnih 400 milijuna kuna u ovoj godini za usklađivanje mirovina s rastom potrošačkih cijena i plaća. 
Isplata usklađenih mirovina trebala bi krenuti u travnju sa zaostacima za siječanj, veljaču i ožujak, a prema izračunima HSU-a riječ je 0,46 posto povećanja mirovine. Prosječna mirovina tako bi porasla za oko 12 kuna, a za to treba osigurati 150 milijuna kuna, ističe HSU u priopćenju. U toj stranci procjenjuju da će za usklađivanje mirovina u rujnu trebati 250 milijuna kuna, što znači da je za usklađivanje mirovina u ovoj godini ukupno potrebno 400 milijuna kuna. 

Također navode da bi prosječna mirovina u 2016. godini trebala porasti ukupno za 1,3 posto, odnosno za tridesetak kuna. "Budući da Vlada još nije izradila prijedlog proračuna, te da svjedočimo brojnim kontradiktornim najavama o rezanju mirovinskih prava, HSU izražava bojazan da Vlada pokušava izbjeći usklađivanje mirovina kako bi na račun umirovljenika, koji ionako žive u teškim uvjetima, uštedjela koju kunu i dobila pohvalu velikih svjetskih financijaša, što je njihova jedina briga", kaže se u priopćenju.

HSU stoga poziva premijera Tihomira Oreškovića da se nedvosmisleno izjasni o budućnosti hrvatskih mirovina i namjerama Vlade s obzirom na pritiske međunarodnih financijskih institucija prema rezanju mirovinskih prava. "Neizvjesnost i poigravanje s umirovljeničkom populacijom kao s brojkama u korporacijskoj bilanci, nikako nije odlika Vlade kakvu svi priželjkujemo", navodi HSU.