c S
Dnevne novosti

Hrvatska očekuje da Arbitražni sud sam sebe ugasi - ministar Kovač

18.03.2016 07:15 ZAGREB, 17. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska očekuje da Arbitražni sud prestane s radom jer je "kompromitiran i korumpiran", izjavio je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač nakon što je sud održao novu usmenu raspravu o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu na koju se odazvala samo Slovenija.

"Mi smo jučer obavijestili članice UN-a da je Hrvatska izašla iz Arbitražnog sporazuma koji je kompromitiran i korumpiran te da prestane s radom (...) očekujemo da Arbitražni sud sam sebe ugasi", izjavio je Kovač u razgovoru za Dnevnik HRT, podsjećajući da je "utjecanje Slovenije na sud bilo neetično". Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon održane rasprave u Den Haagu da je "zadovoljan slovenskim predmetom pred međunarodnim arbitrima", ocijenivši da bi se taj proces, prema mišljenu stručnjaka za međunarodno pravo, mogao nastaviti bez obzira na izlazak hrvatske strane. Što se tiče mogućeg ishoda,  izrazio  je "oprezni optimizam", ustvrdivši da "stvari idu u pravom smjeru".

Hrvatski ministar Kovač pak odlučno odbacuje scenarij po kojem bi Hrvatska prihvatila moguću presudu tog suda. "Nitko ne može Hrvatsku natjerati da poštuje hipotetičku presudu suda koji se mora ugasiti", istaknuo je Kovač. Dodao je da će kolegi Erjavcu, s kojim se 22. ožujka sastaje u Ljubljani, predložiti rješavanje graničnog pitanja bilateralnim pregovorima, sukladno međunarodnom pravu.

Podsjetio je da su Hrvatska i Slovenija dobri susjedi, obje su zemlje članice EU-a i NATO-a i sposobne su same rješavati bilateralne sporove. Dan ranije, predsjednik Hrvatskg sabora Željko Rainer i predsjednik slovenskog Državnog zbora Milan Brglez potvrdili su dijametralno suprotne stavove svojih zemalja po tom pitanju. I dok je Rainer ustvrdio da je "arbitraža za Hrvatsku prošlost" i da zagovora bilateralne pregovore, Brglez je kazao da Ljubljana želi da "Arbitražni sud završi svoj rad konačnom presudom".

Hrvatska i Slovenija potpisale su pred Stalnim arbitražnim sudom arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora 2009. Jednoglasnom odlukom sabora od 29. srpnja 2015. Hrvatska je izašla iz tog sporazuma nakon što je "nedopuštenim i nelegalnim dogovaranjem ovlaštene slovenske predstavnice Simone Drenik i arbitra Jernera Sekolca Slovenija teško povrijedila arbitražni sporazum i nepovratno kontaminirala postupak".