c S
Dnevne novosti

Sabor Vladi omogućio slanje vojske na granicu, oporba najavila ustavnu tužbu

22.03.2016 07:45 ZAGREB, 21. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski je sabor u ponedjeljak većinom glasova prihvatio izmjene dvaju zakona kojima se omogućuje angažiranje vojske na granici, uz protivljenje zastupnika oporbe koji su najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Izmjene zakona o obrani te o nadzoru državne granice Vladi omogućuju da na prijedlog ministra unutarnjih poslova, uz pisanu suglasnost predsjednice Republike angažira vojsku na granici kao ispomoć policiji, ukaže li se potreba za tim.
Nezadovoljna oporba već je pripremila zahtjev koji će poslati Ustavnom sudu, a Peđa Grbin (SDP) novinarima je objasnio da su zakoni sporni iz proceduralnih, ali i materijalnih razloga Oporba navodi da o donesenim zakonima nije provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, što je Ustavnom sudu bio razlog za rušenje nekih drugih akata, poput Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja ili kurikuluma zdravstvenog odgoja. "Isprika da je savjetovanje izostalo zbog žurbe ne drži vodu, jer svi znamo da migrantska kriza nije nastala jučer te da je ona trenutno znatno blaža nego što je bila prije dva ili četiri mjeseca", objašnjava Grbin. 

Kad je riječ o materijalnim razlozima zbog kojih oporba donesene izmjene smatra protuustavnima, Grbin navodi da je Ustavom jasno propisano kada Oružane snage RH mogu pomagati policiji, a riječ je o ratnom stanju ili neposrednoj ugroženosti države i velikim prirodnim nepogodama. "Ovim se izmjenama ta ustavna odredba želi zaobići, zbog čega smatramo da je riječ o neodrživoj, nepotrebnoj i protuustavnoj militarizaciji društva na koju ukazujemo i tražimo očitovanje Ustavnog suda", kazao je Grbin. Sabor je izmijenio i Zakon o sanaciji javnih ustanova i omogućio da se zdravstvene ustanove vrate osnivačima, zajedno s dugovima prema farmaceutskoj industriji. Oporba i u tom slučaju najavljuje ustavnu tužbu, s pojašnjenjem da se stvaraju obveze za državu te županije i gradove koji su osnivači bolnica bez pokrića u proračunu, koji je Sabor također donio u ponedjeljak. Vlada je prvotno predložila da bolnice i njihove obveze u cijelosti preuzmu županije osnivači, da bi naknadno amandmanom utvrdila da će se dugovi sanirati na temelju posebnih sporazuma s Ministarstvom zdravlja. 

"U više navrata smo od Ministarstva tražili da se očituje o visini obveze koju će preuzeti državni proračun, no nismo dobili odgovor. Na temelju odluka Ustavnog suda, Poslovnika Sabora, ali i samog Ustava, u svakom aktu mora biti naznačeno kolika je obveza za državu i kako će se snositi. To je ovdje izostalo i smatramo kako je riječ o povredi Ustava", kazao je Grbin.