c S
Dnevne novosti

MORH ove godine namjerava za nabavu potrošiti oko 1,5 milijardi kuna

25.03.2016 07:10 ZAGREB, 24. ožujka 2016. (Hina), Plan nabave Ministarstva obrane za ovu godinu predstavljen je u četvrtak u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", saborskom Odboru za obranu, zainteresiranim udrugama i javnosti, a riječ je o 1,55 milijardi kuna, što iznosi 39 posto ukupnog vojnog proračuna.

MORH ove godine namjerava za nabavu potrošiti oko 1,5 milijardi kuna

Izvor:  HINA

ZAGREB, 24. ožujka 2016. (Hina), Plan nabave Ministarstva obrane za ovu godinu predstavljen je u četvrtak u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", saborskom Odboru za obranu, zainteresiranim udrugama i javnosti, a riječ je o 1,55 milijardi kuna, što iznosi 39 posto ukupnog vojnog proračuna.

Ministar obrane Josip Buljević rekao je kako je riječ o nastavku dobre prakse javnog prezentiranja plana nabave, sve s ciljem povećanja transparentnosti i sa željom da se s sredstvima poreznih obveznika postupa krajnje odgovorno i racionalno. Istaknuo je kako ovim dokumentom MORH i Oružane snage tek počinju aktivnosti, jer je riječ o planu koji će se trebati u što većoj mjeri izvršiti,  s obzirom da se često znalo događati da je izvršenje takvog plana bilo ispod očekivanja.

Naglasio je, ipak, kako se u 2016. ne bi smjelo odgoditi da se i ova dodijeljena sredstva ne iskoriste u potpunosti. Buljević je podsjetio da je obrambeni proračun donijet u okolnostima postojećeg financijskog stanja u Hrvatskoj te dodao kako očekuje da postotak izvršenja proračuna bude u višem postotku nego lani.

Ovaj iznos od 1,55 milijardi kuna čini 39 posto obrambenog proračuna i tu je također; zabilježen pozitivan trend, jer nam se udio namijenjen za opremanje povećava, kazao je ministar, dodavši da se udio postupaka nabave koji se rade po "izuzeću", odnosno oni koji su tajni, smanjio s prošlogodišnjih 5 na manje od 2 posto. "Vjerujem da ćemo taj trend smanjivati u narednom razdoblju i to nam je jedan od prioriteta", poručio je. Načelnik samostalnog sektora za javnu nabavu u MORH-u Branko Pribolšan napomenuo je kako su u ovaj plan uključena sredstva koja su bila obuhvaćena u razdoblju privremenog financiranja.

"Što se tiče donirane opreme i naoružanja poput najavljene američke donacije helikoptera tipa "Kiowa", MORH će platiti PDV u državni proračun, izvijestio je. Pribolšan je rekao i kako će se ove godine iz obrambenog proračuna platiti i oko 348 milijuna kuna iz prethodnih višegodišnjih obaveza, a od najvažnijih projekata MORH-a napomenuo je gradnju i opremanje vojarne u Petrinji, obnovu HVU-a u Zagrebu, kao i opremanje kuhinje u bazi Zemunik te gradnju obalnih ophodnih brodova.

Vezano uz postupke po izuzeću kazao je kako ni u tim postupcima nema izravne pogodbe, već se radi s poduzećima koja imaju sigurnosne certifikate pa je sve na tržišnoj utakmici. Pribolšan je rekao i da se javna nabava u MORH-u godišnje provede u oko tisuću predmeta u vrijednosti oko milijarde kuna, te da su svi podaci o nabavi vidljivi na internetskim stranicama ministarstva, kao i Ureda za javnu nabavu te europskim stranicama javne nabave.