c S
Dnevne novosti

Nakić i Buljević potpisali ugovor o HHMS-u; osigurani helikopteri u svim uvjetima

31.03.2016 07:20 ZAGREB, 30. ožujka 2016. (Hina), Ministar zdravlja Dario Nakić i ministar obrane Josip Buljević u srijedu su potpisali ugovor o uspostavi hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) tijekom cijele godine u svim uvjetima, a ugovorom su osigurana dva helikoptera koji će biti stacionirani u Splitu i na Krku. 
Helikopteri stacionirani u Splitu i na Krku moći će pružiti hitnu pomoć osobama na udaljenim otocima u svim uvjetima i svako doba dana, istaknuo je ministar zdravlja Nakić. Izvijestio je kako su u tijeku pregovori s MUP-om da se u srcu turističke sezone, ljeti, ima još jedna baza - u Dubrovniku. "Tu je i lokalna zajednica izrazila spremnost da sufinancira taj projekt“, rekao je novinarima u Banskim dvorima. Posredno se osvrnuo na ranije probleme koje je HHMS imala, budući da je prema prijašnjem ugovoru s jednom talijanskom tvrtkom takav hitni helikopterski prijevoz obavljan samo danju, a let je ovisio i o tjelesnoj težini pacijenta. 

„Dugo vremena, cijelo vrijeme smo imali raspravu oko hitne helikopterske službe… Danas potpisujemo ugovor oko uspostave hitne helikopterske službe koja će biti cijelu godinu. Dakle, ne u vremenskim uvjetima, noću da se ne može letjeti, ne za one ljude koji su upitne tjelesne težine, nego da se osigura pravovremena dostupnost zdravstvene zaštite ljudima koji se nalaze na udaljenim područjima, na otocima“, rekao je ministar zdravlja Nakić. Naglasio je pritom višestruku financijsku korist projekta koji će za devet idućih mjeseci koštati ukupno 7 milijuna kuna (šest milijuna kuna osigurao je MORH i jedan milijun kuna Ministarstvo zdravlja), odnosno 10 milijuna kuna na godišnjoj razini, rekavši da je prošla administracija za tu namjenu planirala na godišnjoj razini 127 milijuna kuna.