c S
Dnevne novosti

Sabor: I potpredsjednicima odbora uvjeti za rad

19.04.2016 07:25 ZAGREB, 18. travnja 2016. (Hina), Novi saziv Hrvatskog sabora konstituiran je prije gotovo četiri mjeseca, no selidbe unutar glavne zgrade još traju jer se radi na smještaju potpredsjednika 30-ak radnih tijela.
"Predsjedništvo Sabora odlučilo je da se i potpredsjednicima radnih tijela osiguraju primjereni uvjeti za rad u glavnoj zgradi Sabora", odgovorili su iz Sabora na Hinin zahtjev da komentiraju informacije da su neki potpredsjednici odbora tražili zasebne sobe. Poručili su kako je trenutno u pripremi raspodjela raspoloživih prostorija, s tim da će, s obzirom na ograničene uvjete, potpredsjednici dijeliti prostorije.

Dva-tri potpredsjednika dijelit će sobu

U neslužbenim razgovorima potvrđuje se da će po dva-tri potpredsjednika dijeliti isti prostor, što znači da ukupno treba naći desetak soba, po svoj prilici na drugom katu glavne saborske zgrade. Na prvom i dijelu drugog kata već su smješteni predsjednik i pet potpredsjednika Sabora te predsjednici saborskih odbora. Glavnina od ukupno 14 klubova zauzela je saborsko prizemlje.

Da su selidbe još aktualne, potvrđuju i komadi namještaja – ormara, stolaca i fotelja, koji su se još mogli vidjeti i u ponedjeljak prijepodne.Saborski službenici, koje selidba također zahvaća, nerado govore na tu temu. Ipak, izvjesno je da ih se dio seli na treći kat glavne saborske zgrade, a dio u zgradu u Demetrovoj ulici. Službeno iz Sabora nisu komentirali navod da potpredsjednici odbora do sada nisu imali "svoje sobe", no sugovornici s dužim stažom u parlamentu potvrđuju da takve prakse nije bilo u zadnjih 15-ak godina. Oni ne spore potrebu da se potpredsjednicima osiguraju primjereni uvjeti za rad, posebno ako će se ustrajati na tome da odbori zasjedaju prva dva dana u tjednu, kad nema plenarne sjednice, i temeljito pretresu zakone za koje su nadležni.

Neće biti dodatnih troškova

Predsjednik Sabora Željko Reiner i sam je u više navrata pozivao odbore da tako rade, no čini se da to nema osobitog odjeka. Primjerice, ovoga tjedna za ponedjeljak nije sazvana sjednica ni jednog odbora, za utorak su sazvane dvije, za srijedu pet, a četvrtak četiri, s tim da će u srijedu i četvrtak biti održana po jedna tematska sjednica, kakve u praksi traju znatno duže od običnih sjednica odbora.Iz Sabora uvjeravaju da smještaj potpredsjednika neće značiti novi trošak, kako u pogledu administracije, tako i opremanja soba. "Za potpredsjednike se neće angažirati dodatno administrativno osoblje, budući da u pripadajućim radnim tijelima postoji osoblje u skladu s Pravilnikom o unutarnjem redu. Prostorije se opremaju raspoloživim fondom namještaja, a potpredsjednici će koristiti dodijeljena im prijenosna računala, koja su zadužili na početku mandata", poručuju iz Sabora.