c S
Dnevne novosti

Odboru za Ustav pristigla prva kandidatura za Ustavni sud

25.04.2016 07:25 ZAGREB, 22. travnja 2016. (Hina), Saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pristigla je prva kandidatura za sutkinju Ustavnog suda, a podnijela ju je sutkinja Visokog prekršajnog suda RH Antonija Kovačić.
Kandidatura Antonije Kovačić objavljena je na saborskim internetskim stranicama, a prva je koja se javila na u srijedu otvoreni javni poziv kojim Odbor traži kandidate za 10 sudaca Ustavnog suda. U Ustavnom sudu trenutno je 10 sudaca, a početkom lipnja odlazi ih još četvoro pa bi Ustavni sud, ne izaberu li se novi, mogao ostati bez kvoruma za donošenje odluka, što bi zemlju dovelo u ustavnu krizu, s obzirom da je riječ o instituciji koja, među ostalim, nadzire ustavnost izbora.    

Ustavni suci biraju se na mandat od osam godina, dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru, odnosno 101 glasom. Dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca uvedena je 2010., nakon čega je Sabor u nekoliko navrata bezuspješno pokušao imenovati ustavne suce. Članovi Odbora uvjereni su, međutim, kako će se suce ovoga puta imenovati, a kako je za postizanje dvotrećinske većine nužan politički dogovor, stranke su u posljednjih nekoliko tjedana razgovarale o kandidatima koji bi mogli dobiti potporu vladajućih i oporbe.   

U medije su procurile neslužbene informacije po kojima HDZ kao kandidate početno predlaže sadašnje suce Ustavnog suda Snježanu Bagić i Maria Jelušića, suca kaznenog odjela Vrhovnog suda Branka Brkića, HDZ-ova zastupnika Davorina Mlakara i bivšeg suca zagrebačkog Županijskog suda, danas odvjetnika Miroslava Šumanovića. Na oporbenoj listi navodno je troje saborskih zastupnika SDP-a, Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović i Orsat Miljenić, te dvoje odvjetnika, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić. 

Članovi odbora neslužbeno su potvrdili da je riječ o imenima koja su se doista spominjala u pregovorima, ali kažu kako još ništa nije do kraja definirano. Poručuju kako će se čekati završetak kandidacijskog postupka, na posebnoj sjednici razgovarati sa svima i na kraju Saboru predložiti listu najboljih.