c S
Dnevne novosti

Susretom s gospodarstvenicma Orešković zavrsio posjet Bavarskoj

26.04.2016 07:20 MUENCHEN, 25. travnja 2016. (Hina), Hrvatski premijer Tihomir Orešković susreo se u ponedjeljak navečer u Muenchenu s vodećim predstavnicima bavarskog gospodarstva kako bi kroz izravan kontakt dao poticaj gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske.

"Izuzetno sam zadovoljan konstruktivnom atmosferom i razgovorom s predstavnicima bavarskog gospodarstva“, rekao je Orešković nakon radne večere. Na sastanku hrvatskog izaslanstva i predstavnika bavarskog gospodarstva razgovoralo se o poticanju gopodarskih odnosa i uklanjanju prepreka intenzivnijim investicijama. "Rad naše vlade je usredotočen na vraćanje povjerenja u institucije i stvaranje pozitivne investicijske klime“, rekao je Orešković.

Nakon popodnevnog sastanka s premijerom Bavarske Horstom Seehoferom, istaknuto je kako će Hrvatska vlada raditi na otklanjanju glavnih prepreka investicijama u Hrvatsku a to su birokracija, nesigurna porezna politike te prevelika javna uprava. Jedna od tema razgovora bilo je i usklađivanje obrazovnih sustave pri čemu se kao mogućnost za strukovno obrazovanje u Hrvatskoj razmatra uvođenje, na praksu orijentiranog, njemačkog dualnog sustava paralelne izobrazbe u industriji i strukovnim školama.

Susretu u središtu Siemensa u Muenchenu nazočili su predstavnici komapanija poput Siemensa, Deutsche Bank, Hedidelberg Zement, Deutsche Telekom, Commerzbank. Susret je organizrao Odbor njemačkog gospodarstva za istočnu Europu. Prije toga premijer Orešković je razgovarao s predstavnicima hrvatske zajednice u Bavarskoj i poručio im da bi mogli biti važan čimbenik razvoju hrvatsko-bavarskih gospodarskih odnosa.