c S
Dnevne novosti

Bernardić: Bandićevo izvješće o radu u 2014. i 2015. je izvješće o potrošnji, a ne razvoju

27.04.2016 07:15 ZAGREB, 26. travnja 2016. (Hina), Šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić najavio je u utorak, uoči sjednice Gradske skupštine, da SDP neće podržati izvješće zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o radu gradonačelnika i gradskih upravnih tijela tijekom 2014. i 2015. te ga je ocijenio izvješćem o potrošnji i zadržavanju postojećeg stanja umjesto o razvoju i svemu što je trebalo biti učinjeno."

Prihvaćanje izvješća bilo bi 'guranje glave u pijesak' i nemogućnost da se pored zdravih očiju vidi da nije donesen Generalni urbanistički plan (GUP), da nisu napravljene nove prometnice, škole i vrtići, da se nije riješio problem odlagališta otpada na Jakuševcu niti su uzeti novci iz EU fondova“, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u sjedištu zagrebačkog SDP-a. Iz gradonačelnikova izvješća vidljivo je, kaže, da su izostali mnogi kapitalni infrastrukturni projekti i da nema nikakvih većih investicijskih projekata.Među brojnim temama s kojima će se u četvrtak baviti gradski zastupnici, Bernardić je izdvojio i prijedlog programa za suzbijanje korupcije za 2016 i 2017., koji je, po njemu, "tek skup želja na papiru".

Prijedlog je izradilo Antikorupcijsko povjerenstvo, no, Bernardić kaže da je to tijelo u posljednje tri godine sjednicu održalo svega četiri puta što najviše govori o spremnosti u borbi protiv korupcije.„Naravno, da ironija bude veća na čelu povjerenstva je HDZ“, primijetio je Bernardić. Za borbu protiv korupcije, kaže, potrebno je puno više što uključuje nadzor proračunskog novca, pristup informacijama, objavljivanje svih akata i transparentnost kad se radi o javnoj imovini. "Kad svi građani budu mogli dobiti sve informacije o trošenju proračunskog novca, bez obzira bili zastupnici ili obični građani, tada će u Zagrebu biti manje korupcije", rekao je te naglasio je da je transparentnost ključna jer više podataka na internetu znači više novca za građane i grad.

Bernardić je pritom upozorio i da ovogodišnji gradski proračun prvi put nema detaljne razrade.O izvješću Zagrebačkog holdinga, koje će se na dnevnom redu Skupštine naći po hitnom postupku, Bernardić je pak dodao da će na sjednici sazvati Odbor za kontrolu kako bi pokušali doznati detalje iz tog izvješća.Zadovoljan je što izvješće prvi put u Skupštinu dolazi u proljeće, u travnju, no, prema onome što su vidjeli u izvješću, kaže, postoji puno stvari i dugovanja na koje će predstavnici Holdinga morati odgovoriti.