c S
Dnevne novosti

Blokirani dobili potporu Milana Bandića za promjenu Ovršnog zakona

06.05.2016 07:30 ZAGREB, 5. svibnja 2016. (Hina), Glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić izjavio je u četvrtak kako su dobili čvrsta jamstva zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovog Kluba saborskih zastupnika za promjenu Ovršnog zakona u Hrvatskom saboru po hitnom postupku.
Gradonačelnik Bandić i njegovi suradnici primili su predsjednicu udruge Blokirani Miriam Kervatin i druge predstavnike te udruge u Gradskoj upravi gdje su razgovarali na sastanku zatvorenom za javnost. Nakon sastanka, glavni tajnik je izvijestio kako su Bandiću iznijeli probleme 320.000 blokiranih građana, s dugom od 37,5 milijardi kuna, proizašle iz lošeg Ovršnog zakona te da su dobili čvrsta jamstva da će njegov Klub zastupnika u Hrvatskom saboru dati podršku da se Ovršni zakon po hitnom postupku mijenja.

Strinavić smatra kako bi se u sadašnjem Ovršnom zakonu trebalo promijeniti "apsolutno sve". "Taj Zakon datira još iz 1996., a do danas je imao više od 800 izmjena i dopuna i jednostavno po tom Zakonu je više nemoguće postupati", rekao je. U prilog tome naveo je da je s početnih 25.000 blokiranih njihov broj do danas narastao na 328.000. "Znači, da nešto nije u redu za Zakonom jer zakoni trebaju rješavati probleme, a ne ih generirati", ustvrdio je Strinavić te izrazio žaljenje što, kako kaže, to ne vidi i ministar pravosuđa Ante Šprlje pa donosi paušalne ocjene.  

"Ukoliko hrvatska politika ne bude željela riješiti taj problem, mi ćemo ga riješiti pred međunarodnim sudovima tužbama protiv RH, a samim time zatražit ćemo od Europske komisije naknadni monitoring nad Poglavljem 23 koji je Hrvatska prekršila svjesno", poručio je Strinavić. Rekao je da su se obratili svim parlamentarnim strankama te podsjetio da je Udruga Blokirani u kampanji za parlamentarne izbore sudjelovala u Domoljubnoj koaliciji i pomagala joj. Rekao je da je Domoljubna koalicija zagovarala izmjene Ovršnog zakona, a da od izbora i formiranja vlasti o tome problemu apsolutno više nitko ne govori.

Strinavić smatra da Hrvatska mora promijeniti Ovršni zakon jer inače neće moći ostvariti ni rast BDP-a. "Investicije bez rehabilitacije potrošnje su promašena politika", ocijenio je. Na pitanje novinara je li se što s tim Zakonom "pomaknulo s mrtve točke" nakon što im je nedavno dao podršku HSLS, također stranka Domoljubne koalicije, Strinavić je potvrdio da je HSLS za to da se Ovršni zakon mijenja, baš kao i BUZ, pa vjeruju da će "svoriti koaliciju" i imati dovoljan broj potpisa za mijenjanje Ovršnog zakona u Hrvatskom saboru po hitnoj proceduri.

Međutim, dodaje, još uvijek ih nisu pozvali ni iz HDZ-a niti iz Mosta.Zagreb, kao najveći grad u Hrvatskoj, ima i najveći broj blokiranih građana, oko 14 posto, što je oko 62.000, rekao je te dodao da je najveći dug prema bankama i prema Zagrebačkom holdingu. Na pitanje što će biti sa dugom građana prema Holdingu te jesu li o tome razgovarali na današnjem sastanku, Strinavić je rekao da će se dugovi u Holdingu rješavati u okviru Ovršnog zakona.