c S
Dnevne novosti

SDP traži dobrovoljno članstvo u HGK

06.05.2016 07:25 ZAGREB, 5. svibnja 2016. (Hina), SDP je u četvrtak u saborsku proceduru uputio izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojima se predlaže da članstvo u Komori bude dobrovoljno.
"Pozicija u kojoj se HGK nalazi proteklih 15 godina je takva da je teret našim poduzetnicima i da nema koristi od nje", ustvrdio je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te ocijenio kako su, u posljednje dvije godine od uhićenja Nadana Vidoševića, u HGK propustili šansu da se sami rekonstruiraju jer nisu povećali ni vlastite prihode niti su smanjili značajno opterećenje gospodarstva.Maras je rekao i kako je Komora, u zadnjih 15 godina, politički instrument pojedinih stranaka preko kojih se neki davno zaboravljeni političari u 90-ima ponovno vraćaju na društvenu scenu.

"Jučer u organizaciji HDZ-a Ivić Pašalić postao je ponovno relevantna figura na društvenoj sceni kroz HGK. HGK je postala i ostala politički instrument HDZ-a za određene afirmacije ljudi koji su zaboravljeni", dodao je.Naglasio je i kako HGK neće biti ugrožena ako poduzetnici ne budu imali obvezu biti njeni članovi. "Komora ima više od tri stotine milijuna kuna vrijednosti imovine i naplaćuje određene javne ovlasti koje joj je zakonom država prepustila", podsjetio je Maras. Ako bi, kazao je, nudila nove usluge kojima bi povećala vlastite prihode u ukupnim prihodima, HGK bi najnormalnije funkcionirala ukoliko bi se smanjio broj zaposlenih sa sadašnjih 500 na stotinjak.

"2014. su pali na 480, a sada su se popeli na 500 zaposlenih. I dok HGK ima 500 zaposlenih slovenska komora ima njih 50", dodao je.Maras je podsjetio kako je dobrovoljno članstvo u Komori bio i zahtjev Mosta u pregovorima te je dodao kako stoga očekuje i njihovu podršku.Damir Mateljan rekao je kako će, ako takav zakon prođe, hrvatskim poduzetnicima ostati 140 milijuna kuna. 

"Gubljenjem fiksnog načina financiranja HGK izlazi na tržište i morat će ponuditi poduzetnicima neke nove proizvode kako bi ih privukla. Također, gubljenjem fiksnog načina financiranja HGK-a će vjerojatno dovesti do toga da će politika i političari izići iz Komore i prepustiti ju poduzetnicima", rekao je Mateljan. Na pitanje zašto nije takav zakon zaživio u vrijeme njegovog ministarskog mandata, Maras je odgovorio kako nije bilo suglasja koalicijskog partnera.