c S
Dnevne novosti

Odbor za unutarnju politiku razgovara sa kandidatima za Vijeće za nadzor tajnih službi

20.05.2016 07:25 ZAGREB, 19. svibnja 2016. (Hina), Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak je započeo razgovore s kandidatima za predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a na listi pravovaljanih kandidatura je 25 imena.

Odbor je prihvatio sugestiju Ines Linić Strenja (Most) da se razmotri sedam pristiglih žalbi i vidi treba li, eventualno, na razgovor pozvati još nekoga tko se žalio na listu pravovaljanih kandidatura, pa tek potom napraviti 'listu sedmorice'. Neka Pododbor koji je radio listu pravovaljanih kandidatura razmotri žalbe i izvijesti nas, suglasio se predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP).

U tom Pododboru, uz Linić-Strenju, bili su i Željko Dilber (HDZ) i Gordana Sobol (SDP). Na listi kandidata s kojima Odbor u četvrtak razgovara su Željko Ajduk, Krunoslav Antoliš, Eduard Briški, Josip Čerina, Zdravka Čufar Šarić, Krešimir Đuranović, Ante Gršković, Krunoslav Indir, Mile Ivančić, Boško Jolić, Vinko Kovačić, Petar Kurečić, Tonči Majica.

Među kandidatima su i Ivica Maštruko, Davor Orlović, Ivan Pokaz, Boris Posavec, Matko Radić, Ilija Rkman, Sanja Sarnavka, Renato Tandara, Dražen Tomić, Marko Trnski, Damir Velički i Nenad Vukman. Prijedlog kandidata za Vijeće, koje utvrdi Odbor, ide u Hrvatski sabor koji donosi konačnu odluku. Članove Odbora zanimaju motivi zbog kojih kandidati žele biti članovi Vijeća, je li im problem temeljna sigurnosna provjera, jesu li imali formalnih ili neformalnih veza za sigurnosno-obaviještajnim sustavom, trebaju li članovi Vijeća imati pristup Operativno-tehničkom centru (OTC) itd.

Prvi se Odboru predstavio Mile Ivančić, zastupnik u prvom saborskom sazivu, i član tadašnjeg Odbora za unutarnju politku, sada umirovljenik koji se bavi pčelarstvom i uzgaja lješnjake.