c S
Dnevne novosti

Potpisani ugovori o sufinanciranju izgradnje i obnove trajektnih luka u Trogiru i Supetru

20.05.2016 07:20 SPLIT, 19. svibnja 2016. (Hina), Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja potpisao je u četvrtak s pomoćnicom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadrankom Fržop i ravnateljem županijske Lučke uprave Domagojem Maroevićem ugovor o sufinanciranju izgradnje trajektne luke Trogir-Soline, vrijedan pet milijuna kuna, te trajektnog pristaništa u luci Supetru,  vrijedan 1,7 milijuna kuna. 
Ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević rekao je da je trećina radova u trajektnom pristaništu u trogirskoj luci već dovršena, a u supetarskoj luci obnavlja se trajektno pristanište. Dodao je da je ukupna vrijednost radova u Supetru 2,1 milijun kuna, a u Trogiru 18 milijuna. "Radovi u luci Trogiru počeli su u studenome prošle godine, a završetak se očekuje u veljači 2017. Izvođač radova je Pomgrad-inženjering, a novost je da smo preko ljeta dobili dopuštenje lokalne samouprave da možemo raditi cijelu sezonu, a to je ono što nam je najvažnije tako da budemo spremni za iduću sezonu s novom trajektnom lukom u Trogiru", rekao je Maroević. 

Radovi u Supetru su počeli prije ove sezone, a nastavit će se na jesen. Riječ je o jedinome trajektnom pristaništu u Supetru te nema druge mogućnosti za vezivanje trajekta. Zasad je dovršena trećina radova, a riječ je o ukupno 120 metara sanacije pristaništa. Dodao je da će Lučka uprava ostatak novca namiriti iz vlastitih izvora.  Pristanište Soline već je dijelom obnovljeno, a izgradnjom novoga trajektnog pristaništa omogućit će se redoviti trajektni promet Split-Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veliki. 

Tako će se trajekti premjestiti na sigurniju lokaciju i postići veća sigurnost pomorskog prometa u Trogiru. Projektom je predviđena i izgradnja pratećih objekata, prometnica i infrastrukturnih sadržaja.  Gat u Trogiru bit će dugačak 55 metara i imat će 3500 metara četvornih za ukrcavanje i iskrcavanje, čekaonica i objekt u sklopu luke te nešto parkirnih mjesta, a sadašnji gaz dubine do dva metra produbit će se na 4,5 metra.

"Izgradnjom ove trajektne luke ćemo riješiti problem putnika iz Segeta i Drvenika za sljedećih 50 godina. Do 2017. godine bi trebala biti riješena i pristupna cesta, a ako se to ne dogodi, imamo alternativnu lokaciju", rekao je Maroević. Zamjenica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop istaknula je da to ministarstvo prepoznaje potrebu sufinanciranja lučkih uprave na županijskoj razini te će nastojati financirati lučka područja i luke otvorene za javni promet županijskog značenja prepoznavajući ih kao one koje donose i uvode red na pomorskom dobru.

"Mislimo da su županijske lučke uprave one koje će po pitanju brodica, pristaništa i priveza najbolje uspostaviti red na lokalnoj razini i koje svakako treba urediti, sanirati ili izgraditi nove, a za to su potrebna financijska sredstva. One na Jadranu mahom funkcioniraju dosta dobro i svi rade projekte, kojih imaju dosta, pa je tako i za ovu godinu bilo puno kandidiranih projekata. Mi smo izabrali ono što smo smatrali da je najpotrebnije i stoga smo danas u vašoj županiji", rekla je Fržop i dodala da rade strateški dokument - nacionalni program razvoja županijskih lučkih uprava kako bi povukli novac iz EU fondova jer dosad to nikako nisu mogli. 

Župan Zlatko Ževrnja rekao je da se u izgradnji pristaništa u Trogiru nisu isključivo oslanjali na ministarstvo jer stanovnici tog dijela županije taj objekt očekuju nekoliko desetljeća. Zahvalio je na pomoći ministarstvu jer će zahvaljujući tom novcu moći ubrzati druge projekte koji su u tijeku.  "Završetak objekta u Trogiru očekujemo uskoro, a grad Trogir je na sebe preuzeo obvezu projektiranja pristupne ceste, dobivanje potrebne dozvole i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a županija će financirati  pristupnu cestu", rekao je.