c S
Dnevne novosti

Reiner govorio o ulozi nacionalnih parlamenata

25.05.2016 07:20 LUXSEMBOURG, 24. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, koji sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata EU-a u Luksemburgu, govorio je u utorak o ulozi nacionalnih parlamenata i međuparlamentarne suradnje u okviru Europske unije, priopćeno je iz Sabora.
Reiner je upoznao je predsjednike parlamenata s mogućnostima  jačanja uloge nacionalnih parlamenata u okviru međuparlamentarne suradnje na primjeru doprinosa Hrvatskoga sabora tijekom tri godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Istaknuo je da je Hrvatski sabor prvi nacionalni parlament koji se uključio u postupak donošenja odluka na europskoj razini nakon stupanja na snagu Lisabonskoga ugovora.Osvrnuo se i na važnost suradnje nacionalnih parlamenata i Europskoga parlamenta u nadzoru nad aktivnostima Europola, kao i važnost osnivanja Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor kao mehanizma za kontrolu aktivnosti Europola.

Na marginama konferencije akademik Željka Reiner je imao bilateralni sastanak s Norbertom Lammertom, predsjednikom njemačkog Bundestaga. Na sastanku su zaključili da su politički bilateralni odnosi dviju država sve jači te da je Njemačka najvažniji hrvatski gospodarski partner a i da najviše turista dolazi baš iz Njemačke. Istaknuta je i važnost brojnih Hrvata koji žive u Njemačkoj i predstavljaju most prijateljstva između dvije zemlje. Založili su se i za jačanje parlamentarne suradnje.

Reiner je naglasio da Hrvatska podupire Europski put svojih susjeda osobito Bosne i Hercegovine i Srbije te da im nastoji pomoći da usvoje Europske stečevine. Lammert je rekao kako u njemačkome parlamentu postoji velik interes za Hrvatsku te želja za jačanje njezina pozicioniranja i utjecaja u  Europskoj uniji. Naglasio je važnost intenzivne suradnje na specifičnim područjima gdje susreti parlamentaraca uvelike mogu pridonijeti. Što se tiče mogučnosti ulaska u Europsku uniju Hrvatskoj susjednih zemalja, predsjednik Lammert je rekao da će one prije pristupanja Uniji obvezatno morati ispuniti sve uvjete koje je morala ispuniti i Hrvatska bez ikakvih "popusta", stoji u priopćenju.