c S
Dnevne novosti

Do 2020. za odvajanje 50 posto komunalnog otpada Hrvatskoj na raspolaganju 457 milijuna eura

03.06.2016 07:30 SISAK, 2. lipnja 2016. (Hina), Do 2020. godine Hrvatska bi prema preuzetim europskim obavezama trebala iz komunalnog otpada odvajati 50 posto reciklažnih tvari, pa će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro u javnu raspravu uputiti izmjene Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022., a operativnim programom konkurentnosti RH za taj projekt na raspolaganju ima 457 milijuna eura.

Da bi se s nacrtom plana što detaljnije upoznali predstavnici lokalne samouprave, Ministarstvo je organiziralo sedam tribina za gradonačelnike i načelnike općina, jer su jedinice lokalne samouprave odgovorne za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na svom su području. Na tribini u Sisku, čelnike Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije s temeljnim je sa smjernicama novog plana u četvrtak upoznao ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. 

"Moramo unaprijediti ekološku i ekonomsku kvalitetu plana. Veliki i glomazni centri za zbrinjavanje otpada uglavnom ne zadovoljavaju ekološke ciljeve odvajanja otpada i vrlo su skupi za građane. Zbog toga moramo pojačati infrastrukturu odvojenog prikupljanja, odnosno sortirnih linija koje većinu otpadnih materijala odvajaju kao korisnu sirovinu, čime će se osjetno smanjiti trošak.

Zbog toga jedinice lokalne samouprave moraju odrediti lokacije za manja reciklažna dvorišta u kojima će biti sortirnice, privremena skladišta, kompostišta itd. Iako u rokovima kasnimo, smatram da izgradnjom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom možemo to nadoknaditi. Tu uključujem i građane s kućnim kompostiranjem, lokalne komunalce sa sustavom odvojenog prikupljanja reciklažnih tvari, te centre za ponovnu uporabu uporabljivog otpada.

Pripremamo javne pozive za jedinice lokalne samouprave, kako bi do kraja godine prišli uređenju ovih objekata", rekao je ministar Dobrović. Sve promjene, dodao je, usmjerene su ka smanjenju troškova za građane. Dva velika centra koja su izgrađena po starom konceptu, kako je rekao, potvrdila su njihovu neekonomičnost, a uz to ne ispunjavaju ekološke zahtjeve. Kako je izjavila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, u Sisku će na primjer reciklažno dvorište biti u funkciji već ove godine.

Također, već su lani mnogom kućanstvima darovane male kompostirnice, a tu će akciju gradska uprava nastaviti i ove godine. U suradnji s Ministarstvom gradska će uprava dogovoriti koja vrsta sortirnice odgovara Sisku, kako bi odabrala najpovoljnija tehnologija. Sljedeća tribina, kako je najavljeno, održat će se 3. lipnja u Opatiji za predstavnike gradova i općina Primorsko-goranske, Istarske i  Ličko-senjske županije.