c S
Dnevne novosti

Bandić: Od 1. srpnja Grad Zagreb povećava iznos za subvenciju obnove fasada

03.06.2016 07:10 ZAGREB, 2. lipnja 2016. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će Grad Zagreb od 1. srpnja subvencije za obnovu fasada povećati za 25 posto, pa će trošak obnove fasada koje nisu zaštićene kao spomenik kulture subvencionirati s 50 posto umjesto s 25 posto, a obnavljanje zaštićenih fasada sa 75 posto, umjesto 50 posto.

Bandić je najavio da će do kraja ove godine u Zagrebu biti najmanje 400 do 500 završenih fasada, a u roku od tri godine sve fasade u Donjem gradu.  "Kada postavimo sve skele od Branjugove do Branimirove, u Palmotićevoj, a nakon toga slijedi cijela Draškovićeva, ići ćemo ulicu po ulicu, blok po blok i do konca godine ćemo imati najmanje 400 do 500 završenih fasada. Tako da u roku od tri godine završimo sve fasade u Donjem gradu", rekao je Bandić novinarima u četvrtak na Trgu kralja Tomislava, gdje je otvorio 18. Dane zagrebačkih jagoda.

Dva najveća prioriteta su fasade i žičara za Sljeme, koju ćemo početi ove godine i završiti iduće, rekao je i dodao da je treći prioritet spajanje šinskim vozilom Zračne luke s gradom: od Kvaternikovog trga, Heinzelovom, Radničkom preko Domovinskog mosta za Zračnu luku. Četvrti projekt kojega Zagrepčani također očekuju uz dovršenje Zračne luke je Kongresni centar, rekao je gradonačelnik. Na pitanje novinara gdje je pronašao sredstva, Bandić je odgovorio da uvijek ima para za prave projekte. "Pronašli smo u proračunu grada Zagreba. U Holdingu i Gradu Zagrebu", rekao je.     

Bandić je u četvrtak, s arhitekticom Helenom Paver Njirić, obišao i gradilište fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, gdje je 1. veljače započela gradnja još tri fontane, uz postojeće dvije te najavio kako će fontane biti završene 1. srpnja, kada počinje njihov probni rad od 90 dana. Investicija za gradnju tri fontane, kontrolne sobe u postojećem prolazu ispod zapadnog traka Ulice Hrvatske bratske zajednice te uređenje okoliša i staza iznosi 24.600.000 kuna bez PDV-a, rekao je voditelj Projekta Ivica Blažun.