c S
Dnevne novosti

Održan prosvjed "Protiv rasprodaje imovine Hrvatske"

06.06.2016 07:10 ZAGREB, 4. lipnja 2016. (Hina), Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u subotu je održan prosvjed "Protiv rasprodaje imovine Hrvatske", s kojeg je dvjestotinjak prosvjednika zatražilo smjenu premijera Tihomira Oreškovića te mu uz ostalo poručilo kako "prodaja nije reforma" i "ako ne znate hrvatski jezik, kako ćete znati hrvatski narod".
Članovi "Slobodne Hrvatske", koji su organizatori prosvjeda, zatražili su obustavu svih odluka o prodaji strateških državnih udjela dok se o tome ne očituje narod, zatraživši smjenu premijera ali i Vlade. Na transparentima su istaknuli: "Vlada gora od krpelja", "Oslobodite Hrvatsku od lopova" i "Rasprodajom Hrvatske pao je i Končar". Govornici su upozoravali kako se imovina Hrvatske prodaje za tri miljarde kuna dok je godišnja kamata 15 milijardi, a ukupan dug 300 milijardi kuna.

Isticali su kako im je dosta dugogodišnjih lažnih obećanja, te da ne žele rušiti vladu da bi "isti ponovo isplivali sa svojim katastrofalnim politikama i kadrovima". "Ne želimo rasprodaju imovine, hoćemo obustavu svih odluka o prodaji strateških državnih tvrtki", izvikivali su okupljeni noseći transparent "Končar gradile generacije radnika, prodao ga nepoznati lik". Napomenuli su kako ovaj prosvjed upozorenja nije zadnji, jer ako vladajući ne odustanu od rasprodaje organizirat će ozbiljnije prosvjede."Telefonska rasprodaja državne imovine, koruptivne radnje u slučaju INA-MOL prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, najave uvođenja poreza na nekretnine i niz štetnih odluka jasan su znak za uzbunu", tvrde prosvjednici. Dodaju kako prosvjed nema stranačku ili drugu pozadinu, nego žele kraj 25 godina katastrofalnog upravljanja zemljom.

Vesna Balenović kao predstavnica "Udruge žviždač" kazala je da problem nije samo u ovoj rasprodaji, nego je i u tvrtkama koje su prodane posljednjih 15-ak godina. "Prodala se INA koja je vrijedila 25 milijardi dolara, za minornih 505 milijuna dolara, međutim zanimljivo je kako je cijela politička scena 'pala' na Ini. Most kao brani nacionalne  interese, pa HDZ, pa premijer Orešković, samo na riječima ne na djelu", upozorava Balenović.Kazala je da je Ina bila socijalni amortizer Hrvatske, "i kada je pala Ina pala je i Hrvatska". Balenović ocjenjuje kako se na posao moraju vratiti zviždači te da ih se mora zaštititi, istaknuvši da će se ponovno sama obratiti institucijama. Dodala je kako mnogi krive premijera Oreškovića za gospodarsku krizu, posebno za Inu, no ona smatra da se treba pogledati u prošlost i provjeriti što su radili  u vrijeme prodaje tadašnji direktor Ine Tomislav Dragičević, ministar financija Slavko Linić, predsjednik Stipe Mesić, mnogobrojni članovi HDZ-a i svi oni koji su izdali Hrvatsku.

"Vlada je nestabilna, ali ja ne bih izbore odmah jer ćemo opet dobiti iste političare, lijeve, desne ili centralne, treba izabrati 20 karizmatičnih i pametnih ljudi koji su se dokazali za Hrvatsku, i neka oni vode državu", kazala je. Novi predsjednik ORAH-a Luka Keller u ime svoje stranke je rekao kako se protivi prodaji strateških poduzeća, izdvojivši Hrvatske Vode i Hrvatske šume koje su po njemu prioritet. "Šume i Vode sada su u prvom redu, to su naši resursi, naša budućnost i nisu za prodaju, pogotovo na telefonskim sjednicama", istaknuo je. Komentirajući prodaju Končara kazao je da smatra kako će se ponovno dogoditi masovni otkazi, i kako je to još jedan primjer kvalitetne tvrtke koja će biti uništena.