c S
Dnevne novosti

Karamarko: Ne dajem ostavku, Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a

06.06.2016 07:40 ZAGREB, 3. lipnja 2016. (Hina), Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je u petak poslijepodne poziv premijera Tihomira Oreškovića za njegovom ostavkom na dužnost potpredsjednika Vlade te rekao kako Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a.

"Orešković nakon što je izveo ovaj  'salto mortale' više ne uživa naše povjerenje. Povjerenje je nažalost izgubljeno", rekao je Karamarko na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a komentirajući premijerov zahtjev za ostavkom njega i drugog potpredsjednika Bože Petrova.

Predsjednik HDZ-a smatra i kako bi bilo dobro da Orešković da ostavku. "Mislim da bi to bilo dobro rješenje u ovom momentu. Da sjednemo i vidimo - nova Vlada opet s njim ili u nekoj drugoj konstelaciji. U svakom slučaju trebamo podvući crtu i resetirati, ali povjerenje ne uživa", poručio je.

Naglasio je kako poziv za ostavkom ne može prihvatiti jer je HDZ pobjednička stranka sa najviše zastupnika u Hrvatskom saboru. Za Domoljubnu koaliciju na prošlim parlamentarnim izborima glasovalo je oko 800 tisuća ljudi, a za premijera Oreškovića njih 76 u Hrvatskom saboru, nakon dogovora Mosta i HDZ-a, rekao je Karamarko. Izrazio je čuđenje zašto je premijer Orešković sada zatražio njegovu ostavku nakon što ga je više puta podržao, sudjelovao na Općem saboru HDZ-a te kada se u gospodarstvu odvijaju pozitivni procesi.

Pozvao ga je i da objasni svoj sastanak u SOA-i zbog kojega je po prvi puta otkazana sjednica Vlade iako je Vlada nadređena SOA-i. "Ne vidim koji su razlozi bili toliko jaki da se ne održi sjednica Vlade". Smatra da mu je Orešković kao potpredsjedniku Vlade zaduženom i za nacionalnu sigurnost dužan to objasniti te reći javnosti o čemu se radi jer, kazao je, ne bi bilo dobro da se SOA i druge sigurnosne službe pojavljuju u izbornim situacijama ili preslagivanjima.

Najavio je da kako će se u subotu održati sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će biti donesene daljnje odluke. Poručio je i da nikog neće povlačiti za rukav kako bi se spasila Vlada već da preostaje novo preslagivanje ili novi izbori a HDZ je spreman je na obje solucije. Smatra, međutim, da bi novi izbori oduzeli mnogo vremena i puno koštali pa je skloniji novom preslagivanju, ali u njemu nema mjesta za Most.

Rekao je kako su HDZ i on osobno uložili veliki trud u održavanje sadašnje političke konfiguracije sa Mostom te učinili dosta ustupaka. No, ne mogu pristati na obezvrjeđivanje svega što je HDZ učinio "zato što je netko svoju platformu bazirao na pisanjima žute štampe" što je, smatra, znak političkog neiskustva.

U Mostu se nisu pokazali vjerodostojnim partnerima i cijelu su se vrijeme ponašali kao da su opozicija, ocijenio je predsjednik HDZ-a. Karamarko je na upit novinara neozbiljnim i smiješnim ocijenio optužbe da je naručio provalu u automobil klijenta PR tvrtke Grizli komunikacije koja radi za Most. Uz predsjednika HDZ-a konferenciji su nazočili članovi najužeg vodstva stranke i većina ministara iz kvote HDZ-a s kojima je prije održao kraći sastanak.