c S
Dnevne novosti

Sabor: Zapelo i na vijeću za vode

06.06.2016 07:25 ZAGREB, 3. lipnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor u petak je većinom glasovao imenovao Nevena Kuspilića, Lidiju Tadić i Božu Vuletu članovima Nacionalnog vijeća za vode iz reda istaknutih znanstvenika i stručnih djelatnika.
Iako je to imenovanje izglasovano većinom glasova, zastupnici saborske većine, konkretno Mosta i oporbenog HNS-a, izmijenili su 'teške' riječi zbog prijedloga o Vuletinu imenovanju. Goran Beus-Richembergh (HNS) zatražio je informaciju po kojoj je logici bivši gvardijan Franjevačkog samostana u Sinju stručnjak za pitanja voda te upitao je li to "kadrovska politika kojom se zaziva stručan, a ne politički odabir, koji su kolege iz Mosta maloprije deklarirali" očito aludirajući na ponašanje Mosta kod imenovanja deset ustavnih sudaca."Nismo raspravljali o Vuleti, ali ako je predložen glasovat ćemo za njega. Možda nije stručan, ali dragi kolege, ono što ste radili do sada, barem nije lopov", uzvratio mu je Ivan Kovačić (Most).

U Vuletinu obranu stali su Mostov Miro Bulj i HDZ-ov Ivan Šipić, tumačeći kako se radi o profesoru Katoličkog bogoslovnog fakulteta, čovjeku koji se niz godina bavi ekologijom, koji je napisao više knjiga na tu temu. "Etiketiraju se ljudi kako ne treba", ocijenio je Bulj.Ivan Vrdoljak (HNS) odbacuje tvrdnje o etiketiranju, te traži da se obrazloži Vuletina stručnost. "Možda nije stručan", kaže Vrdoljak i poručuje Kovačiću kako ga je najviše povrijedo. "To je sramotno, morate se zamisliti što ste izgovorili", poručio mu je.

Ladislava Ilčića (Hrast) smeta "podsmijeh koji vidi na licima nekih" kad se svećenik predlaže u neko tijelo. "Nadam se da 'šema' da svećenici ne mogu biti stručni, pripada nekim prošlim vremenima", rekao je Ilčić.Nezavisni Stipe Petrina, uz smijeh, poručuje da će podržati Vuletino imenovanje, jer je "gvardijan stručnjak za svetu vodicu, a nje će nam trebati puno da istjera (vraga) iz Sabora, Vlade, političkog života".

Predsjednik Sabora Željko Reiner pozvao je da se zadrži dostojanstvo u sabornici, čak i ako "netko misli da je silno duhovit". Rusak na čelu Odbora nagrade I. Filipović, SDP i HNS protivSabor je, uz protivljenje SDP-a i HNS-a, predsjednicu saborskog Odbora za znanost i obrazovanje Gordanu Rusak imenovao predsjednicom Odbora nagrade Ivan Filipović.

Beus-Richembergh (HNS) zatražio je da se njeno imenovanje skine s dnevnog reda i predloži druga osoba manje prijeporna prosvjetnim djelatnicima, s obzirom da se nagrada Ivan Filipović dodjeljuje upravo prosvjetnim djelatnicima.Zastupnik kaže da to traži u ime svih prosvjednika, prije svega prosvjetnih radnika, koji su se u srijedu suprotstavili zaustavljanju Kurikularne reforme. Da Rusak ne zaslužuje biti na čelu odbora za nagradu, smatra i Željko Jovanović (SDP). Rusakovu brane Dario Hrebak (HSLS) i Miro Tuđman (HDZ) koji odbacuju tvrdnje da se Rusak protivi Kurikularnoj reformi te poručuju da je i danas poslala nedvosmislenu podršku toj reformi.