c S
Dnevne novosti

Kanadsko veleposlanstvo pozdravlja suglasnost Vlade na ugovor s Vermilion Energy

10.06.2016 07:05 ZAGREB, 9. lipnja 2016. (Hina), Kanadsko veleposlanstvo u četvrtak je pozdravilo odluku hrvatske Vlade o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu s kanadskom tvrtkom Vermilion Energy.Po priopćenju iz kanadskog veleposlanstva, Vermilion Energy, sa sjedištem u Calgaryju, već se 20 godina bavi naftom i plinom te na tom području postižu izvanredne rezultate.
Navedeni ugovori obuhvaćaju istraživanje i proizvodnju nafte i plina na području četiri hrvatske županije, nakon što je toj tvrtki u lipnju 2015. godine dodijeljena dozvola za istraživanje.To kanadsko ulaganje, navodi se, pridonijet će poboljšanju gospodarskog stanja u Hrvatskoj u pogledu prihoda, zapošljavanja, razvijanja vještina i prijenosa tehnologije."Odluka pokazuje da Hrvatska pozdravlja strana ulaganja i da je posvećena jačanju europske energetske sigurnosti. Poznato mi je da istraživanja na kopnu imaju široku podršku hrvatskih stranaka i odobrenje ovih ugovora pokazuje odlučnost premijera Tihomira Oreškovića i njegovih ministara da postignu rezultate. Također bih želio zahvaliti Agenciji za ugljikovodike na podršci tijekom ovog procesa",  rekao je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk.

Dodao je kako je uvjeren da će taj uspjeh biti važan primjer drugim kanadskim ulagačima koji razmatraju Hrvatsku kao odredište za ulaganje. Hrvatska Vlada je u srijedu na sjednici dala suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu za šest istražnih prostora, a ministra gospodarstva Tomislava Panenića ovlastila da potpiše ugovor s Inom i s nigerijskom tvrtkom "Oando PLC" za po jedno istražno polje, a s kanadskom tvrtkom "Vermilion" za četiri istražna polja.

Panenić je na sjednici rekao kako su ugovori bitni za Hrvatsku jer su njima predviđene investicije u iznosu od 88 milijuna eura.