c S
Dnevne novosti

Bolnica Srebrnjak: Kaznena prijava zbog dostave povjerljive dokumentacije konkurenciji

16.06.2016 07:15 ZAGREB, 15. lipnja 2016. (Hina), Dječja bolnica Srebrnjak podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe u Ministarstvu zdravlja zbog neovlaštenog dostavljanja njihove povjerljive dokumentacije konkurentskim ustanovama.
Poslovna dokumentacija, koja predstavlja poslovnu tajnu, neovlašteno je predana konkurentskim ustanovama i  fakultetu koji su u sukobu interesa, a moguće u svrhu preuzimanja projektne dokumentacije i izrade istog ili sličnog projekta, navodi se u prijavi koja je 13. lipnja zaprimljena u DORH-u. Riječ je o Studiji izvodljivosti s analizom troškova i koristi bolničkog projekta, na kojoj je bila oznaka "povjerljivo", a koja je bez znanja i suglasnosti Dječje bolnice Srebrnjak dostavljena konkurentskim ustanovama - Klinici za dječje bolesti Zagreb i KBC-u Zagreb. 

Podnositelj prijave, ravnatelj bolnice Boro Nogalo, navodi da je projekt Centra kompetencije za translacijsku medicinu bio autorsko djelo izrađeno u suradnji s tvrtkom Mreža znanja d.o.o., te da je "cjelokupna dokumentacija dostavljena 6. svibnja  Ministarstvu zdravlja, na ruke ministra Darija Nakića, s naznakom povjerljivo, jer se radi o poslovnoj tajni budući je iz dokumentacije vidljiva poslovna strategija i budući razvoj bolnice".

Nakon toga nepoznata je osoba u Ministarstvu zdravlja neovlašteno dostavila povjerljivu dokumentaciju Klinici za dječje bolesti Zagreb i KBC-u Zagreb, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Pedijatrijskom kirurškom društvu, bez znanja i suglasnosti Dječje bolnice Srebrnjak. U prijavi se navodi i da se zagrebački Medicinski fakultet bavi istom djelatnošću kao i Medicinski fakultet u Osijeku, koji je suradna ustanova bolnice Srebrnjak, što znači da su u sukobu interesa u odnosu na sudionike u projektu.