c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Oreškoviću

17.06.2016 07:45 OREŠKOVIĆ

ZAGREB, 16. lipnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor iskazao je u četvrtak poslijepodne nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, time je pala i hrvatska Vlada, a njezinim padom počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojemu parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu. 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za petak je najavila konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, a opozvani premijer Tihomir Orešković najavio je da će tehnička vlada nastaviti svoj posao do izbora nove hrvatske vlade.

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja premijeru Oreškoviću glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdražana. Prije opoziva Orešković je izjavio kako je na mjesto premijera došao s najboljim namjerama da pomogne svojoj domovini, te da je dao sve od sebe i vjeruje da će budućnost biti bolja za Hrvatsku, a izrazio je i nadu da su hrvatski građani sada dobili jasnu sliku o razlozima ove političke krize.

Orešković i Petrov za nove parlamentarne izbore

Nakon što je opozvan s čela Vlade, Orešković je izjavio da su za Hrvatsku najbolje rješenje novi parlamentarni izbori. Priznao je kako nije očekivao da će njegova  vlada ovako završiti. "Dođeš, imaš neko globalno iskustvo, mislim da sam što se tiče ekonomskoga i financijskog sektora imao puno za pružiti. Nadao sam se da ću dobiti podršku od Karamarka. S Petrovom, dobro smo surađivali. Mislili su da sam bliži Mostu nego HDZ-u, no to nije ništa drugo nego smo surađivali.

Petrov je došao, imao je ideje i razgovarali smo. Možda je to na kraju bio ključni problem", izjavio je Orešković, ali i dodao kako mu nije žao što je prihvatio posao premijera. Rekao je kako je domoljub, da voli nove izazove i da je stekao iskustvo. Zahvalio je građanima koji su mi dali potporu te priznao kako je "malo tužan jer misli da smo mogli puno više napraviti, ovaj tim je imao ogroman potencijal".  

I Lider Mosta Božo Petrov uvjeren je kako su najbolje rješenje za Hrvatsku novi parlamentarni izbori. Naajvio kako će Most idći na te izbore za koje se nada da će biti tek na jesen. 'Čestitao' je HDZ-u i SDP-u jer su, rekao  je, "u zadnjih šest mjeseci dvije najvažnije odluke koje su imali postigli zajednički - izbor ustavnih sudaca i odluku o opozivu predsjednika Vlade "Oni koji su trebali s nama surađivati u Vladi nisu, ali su zato surađivali s onom drugom stranom, pa im u ovome trenutku također čestitam. Valjda će to građani znati prepoznati. Nisu pružili pravu priliku ovoj Vladi  - držali su figu u džepu", rekao je Petrov nakon opoziva premijera Oreškovića.   

Padom vlade počeo teći ustavni rok, predsjednica Republike za petak najavila konzultacije 

Nakon pada vlade počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojemu parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu. Ne uspiju li to, predsjednik Sabora obavijestit će o tome predsjednicu Republike Hrvatske  koja će odmah raspustiti Hrvatski sabor i raspisati parlamentarne izbore, koji se mogu održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora. Dosadašnja vlada, premijer i ministri, nastavit će raditi svoj posao do izbora nove vlade. 

Na opoziv Vlade žurno je reagirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će već u petak ujutro početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima, HDZ je pak najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića. To bi nastojanje mogli spriječiti prijedlozi za samoraspuštanje Sabora, koje su u proceduru uputili Hrvatski laburisti i čelnik Živoga zida Ivan Sinčić. 

Potpise za raspuštanje Sabora prikuplja i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56 zastupnika, njihovu su inicijativu potpisala i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina, potpise svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora prikupio je i Most, no njihov čelnik Božo Petrov rekao je kako će ih u proceduru uputiti kada se postigne dogovor o terminu novih izbora, koje Most priželjkuje u rujnu. Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila  da je za nove izbore.

Orešković: Hrvat sam u srcu, ne znam što to znači biti Hrvat 'u glavi' 

Nakon opoziva Tihomir Orešković dao je intervjue trima nacionalnim televizijama : RTL-u, HRT-u i Novoj tv, a na iskazanu primjedbu kako mu njegovi kritičari zamjeraju nedostatak političkoga iskustva i nerazumijvanje političkih procesa, među kojima je i ocjena "kako nije Hrvat u glavi",  Orešković je odgovorio kako je "Hrvat u srcu" i da ne zna što to znači biti Hrvat 'u glavi'.

Jedno od pitanja koje mu je bilo postavljeno u sva tri intervjua bilo je i hoće li ostati u politici, no Orešković na to pitanje nije dao izravan odgovor nego je rekao kako ostaje u Hrvatskoj, da "treba stati na loptu"  i da mu treba malo vremena da vidi u kojemu će smjeru on osobno krenuti. Istaknuo je pak kako će tehnička vlada funkcionirati do izbora nove, iako na jedan drugi način. 

Ni u jednome pd intervuja nije izostalo ni pitanje o njegovu mogućem nasljedniku na mjestu premijera - ministru financija Zdravko Mariću, za kojega Orešković nije štedio pohvale i zaželio mu sve najbolje. Zahvalio je za dobru i kvalitetnu suradnju svim članovima svoje vlade, uključujući i ministre iz redova HDZ-a, te izrazio uvjerenost kako će tako nastaviti surađivati i u tehničkoj vladi.

Neizostavno pitanje bilo je i ono o komunikaciji unutar vlade, a u odgovoru Oreškovbić je potvrdio kako je njegova komunkacija s prvim potpredsjednikom vlade Tomislavom Karamarkom bila nekvalitetna, posebice u zadnjih dva mjeseca, odnosno nakon što je, zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, donio odluku da se na mjesto šefa SOA-e imenuje Daniel Markić. Ustvrdio je kako je Markić kvalitetno rješenje te da SOA djeluje na visokim standardima struke.  

Na pitanje je li situacija vezana za Inu i Mol 'presudila' njegovoj komunkaciji s Karamarkom, Orešković je odgovorio kako je vrlo jasno svoj stav komunicirao oko slučaja INA - MOL., da je bio za arbitražu, počeo se angažirati s našim odvjetnicima u arbitraži, upoznavati se s financijskom situacijom te, kako je rekao, "počeo nuditi  neke svoje stavove, a u HDZ-u su možda imali neke drukčije stavove". Niječno je odgovorio na pitajne je li se Karamarko" miješao i sugerirao mu kako treba voditi taj slučaj", dodavši kako je "HDZ o arbitraži dao svoje mišljenje".

Nije želio komentirati odluku o sukobu interesa Tomislava Karamarka , rekavši kako je "to sada sve jasno". Kada je pak riječ o donosu s predsjednicom Republike, rekao je kako bi taj odnos nazvao partnerskim, da oboje imaju neke zajedničke ciljeve, osobito na području gospodarstva , dodavši kako je predsjednica vrlo aktivna i takav partner za jednoga premijera stvarno je bonus za Vladu. 

Orešković je, na pitanje, misli li da će Karamarko sastaviti novu većinu, odgovorio kako smatra da ćemo ići na nove izbore, a na pitanje smatra li da će Karamarko ostati na čelu HDZ-a ako će biti novi parlamentarni izbori, kratko je odgovorio - "To je do HDZ-a. Ja nisam član HDZ-a, kao ni jedne druge stranke, tako da će vrijeme pokazati".