c S
Dnevne novosti

KoHOM prozvao Dom zdravlja Zagrebačke županije zbog nametanja troškova koncesionarima

20.06.2016 07:20 ZAGREB, 19. lipnja 2016. (Hina), Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM) Zagrebačke županije prozvala je županijski Dom zdravlja zbog jednostranog nametanja novih ugovora i novih troškova koncesionarima, a u Domu zdravlja tvrde da samo uvode naknadu za održavanje svojeg prostora koji su dosad koncesionari besplatno koristili.

KoHOM je u priopćenju upozorio da su liječnicima koncesionarima, koji rade u prostorima Doma zdravlja, jednostrano i protuzakonito nametnuti novi Ugovori o zakupu poslovnog prostora, s novim nametima koji će služiti samo kao dodatni prihod Doma zdravlja.

Telefonski pozivi i prijetnje

U priopćenju koje potpisuje samoborski liječnik Senad Muslić navodi se da je "ovakvo jednostrano mijenjanje ugovornih odnosa dosad neviđena praksa u domovima zdravlja u Hrvatskoj".

Upozorava se da djelatnici Doma zdravlja "uznemiravaju koncesionare telefonskim pozivima", prijete im prijavom Županiji i raskidom ugovora ako ne pristanu na nove uvjete. Iz KoHOM-a poručuju kako mnogi koncesionari nisu spremni potpisati nepovoljne ugovore. 

"Posljedično, nekoliko desetaka tisuća građana ostat će bez obvezne zdravstvene zaštite. Dom zdravlja i Zagrebačka županija time će preuzeti na sebe veliku odgovornost, i to u situaciji kada u cijeloj zemlji nedostaje liječnika i kada na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Zagrebačke županije nema nezaposlenih liječnika", ističe KoHOM. 

Iz Doma zdravlja Zagrebačke županije, međutim, opovrgavaju bilo kakvu protuzakonitu prisilu koncesionara na potpisivanje novih ugovora u kojima im se nameću razni troškovi. Navode da su koncesionari dosad besplatno koristili prostor Doma zdravlja, od kojega su imali cjelokupno tekuće i investicijsko održavanje kroz cijelo desetljeće, bez ikakve naknade.

Ugovore potpisalo oko 60 posto koncesionara

"Stoga je Upravno vijeće Doma zdravlja donijelo u rujnu 2015. godine Odluku o visini zakupa prostora, nakon niza pregovora, u iznosu od 250 kuna, te potom u travnju 2016. godine Odluku o jedinstvenim kriterijima sudjelovanja u zajedničkim troškovima korisnika prostora Doma zdravlja Zagrebačke županije, u kojoj odluci je i iznos od 160 kuna za prefakturiranje zajedničkih troškova u odnosu na 173 koncesionara", navodi se u očitovanju Doma zdravlja. Dom zdravlja ponudio je svim koncesionarima koji koriste njihov prostor nove ugovore, a dosad ih je, kažu, potpisalo oko 60 posto koncesionara.

Poticanje "socijalne note" u ovom slučaju ocjenjuju manipuliranjem koncesionarima, koje se nagovara da opstruiraju Dom zdravlja kao zakupodavca, unatoč činjenici da bez ikakve naknade koriste njegov prostor i inventar. Koncesionarima poručuju da su ugovor o pružanju zdravstvene zaštite sklopili s HZZO-om, te su potpuno slobodni u izboru radnog prostora. "U svakom trenutku mogu se vratiti u Dom zdravlja kao zaposlenici ili izabrati poslovni prostor koji će plaćati po komercijalnoj cijeni", poručuju iz Doma zdravlja.