c S
Dnevne novosti

Epilog afere 'Spice':  Nekretnine Validusa prodane za 4,1 milijun kuna

23.06.2016 07:20 ZAGREB, 22. lipnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Varaždinu objavio je rješenja kojima se nekretnine Validusa d.d. u stečaju, varaždinske investicijske tvrtke koja je poslovala u sklopu Fima grupe i povezane s aferom 'Spice', u cijelosti dosuđuju tvrtkama koje su za te nekretnine dale najpovoljnije ponude na javnoj dražbi održanoj 17. lipnja.
Prema sudskim rješenjima, veliki dio poslovnih prostora, kancelarija i spremišta Validusa d.d. u varaždinskoj Aninoj ulici  i zemljišta u gradskoj okolici nakon uplate ukupno oko 4,1 milijuna kuna preuzet će tvrtka Ecopulito,revizorska tvrtka DTTC d.o.o, špediter Hudek – Trgotrans i Kezele škola stranih jezika i poslovne komunikacije. Preuzimanje nekretnina uslijedilo je nakon prošlogodišnje odluke Trgovačkog suda u Varaždinu o zakazivanju javnih dražbi za prodaju nekretnina Validusa d.d. u stečaju grupe, povezane s aferom 'Spice', navodnim pokušajem menadžerskog preuzimanja Podravke novcem te kompanije. 

Prema sudskoj odluci, na dražbama su se prodavale sve nekretnine - poslovni prostori, kancelarije i spremišta Validusa d.d procijenjeni na 12,5 milijuna kuna  na kojima založno pravo imaju država i Hrvatska banka za obnovu razvoj. Najveći dio problema Validusa d.d. koji je u stečaju od 2012. bio je povezan s aferom 'Spice' kada je u nizu spornih transakcija Podravka Fimi grupi odobrila kredit, a potom u tijeku potraživanja 'sjela' na imovinu Validusa. Nakon što kontroverzni srbijanski tajkun Ranko Mimović, zainteresiran za preuzimanje Podravke, nije osigurao bankovna jamstva za preuzimanje Validusa, uprava te tvrtke 2010. dala je ostavke, a za kriznog upravitelja bio je postavljen Vladimir Šelebaj. 

Njegov plan restrukturiranja, baziran na prodaji dijela Validusove imovine - među kojima su bile dionice rovinjske Mirne, lanca hotela Helios Faros, mljekare Mils, Varteksa i Varaždinske banke nije uspio te je sredinom 2011. odstupio zbog nemogućnosti dogovora s vjerovnicima. Iste godine Šelebaj je bio uhapšen na granici sa Slovenijom zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti u vezi s poslovanjem njegovih produkcijskih tvrtki Core Media i Media spot.

Nakon neuspješna Šelebajeva plana restrukturiranja Validusa, 2012. Trgovački sud u Varaždinu postavio je stečajnog upravitelja Nenad Homara koji je pokrenuo prodaju velikog dijela imovine, zemljišta i pokretnina u vlasništvu te investicijske tvrtke. U aferi 'Spice' bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica suoptuženih terete se da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su pritom navodno oštetili za 400 milijuna kuna.

Optuženi pak tvrde da su koprivničku tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja. Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, optuženi su i vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.